Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bývalá železniční trať se proměňuje v cyklistickou magistrálu, hotovo by mělo být ještě letos

Místo vlaků budou v místě bývalé trati č. 170 jezdit lidé na kolech, koloběžkách nebo na bruslích. Vysněný projekt Plzně a Plzeňského kraje se po letech příprav dal konečně do pohybu. Řeč je o asfaltové stezce pro pěší i cyklisty, která propojí Doubravku s Chrástem. Vhodná bude i pro méně zdatné sportovce. Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Aleše Tolara (STAN) bude do podzimu hotovo.

„Na téhle věci mi hodně záleží a mám radost, že po letech nejasností a příprav se ledy pohnuly. Jde o společný projekt města Plzně a Plzeňského kraje. Sladili jsme kroky a během uplynulého roku se podařilo v přípravě stavby dohnat zpoždění, které v minulosti město bohužel nabralo. Letos tak bude celý úsek bývalé železniční trati z Doubravky až do Chrástu proměněn na pohodlnou cyklostezku. Nejméně polovina úseku bude hotova do začátku léta, zbytek do podzimu,“ uvedl Aleš Tolar na svých sociálních sítích.

Jde o investici kraje zhruba za 50 milionů korun. Podpoří ji evropský program IROP, město Plzeň se na ní bude také finančně podílet. Cyklotrasa bude dlouhá zhruba osm kilometrů a široká 3,5 metru.

Součástí akce bude vybudování opěrné zdi v Bukovci i oprava všech mostů na trase. Vzniknou také odpočívky s betonovou dlažbou a mobiliářem jako jsou stoly s lavicemi a stojany na kola. „Vybudováno bude i napojení na naučnou stezku Zábělá,“ uvádí Správa údržby silnic Plzeňského kraje.

Na první úsek z Chrástu do Bukovce naváže druhá etapa do Chlumku. Obě dvě zafinancuje kraj. Poslední úsek povede do Plzně, která tuto část také zaplatí,

„S doubraveckým městským obvodem v čele se starostou Tomášem Soukupem se zabýváme i takzvaným Psovským údolím, respektive lokalitou u nástupu na nově budovanou cyklostezku. Už brzy se dozvíte, co přesně se tam chystá a bude to myslím v kombinaci s novou cyklostezkou, stezkou pro in-line a dalšími možnostmi trávení volného času v přírodě rovněž určitě skvělý počin,“ doplnil Tolar.

Po trati mezi Chrástem a zastávkou Plzeň-Doubravka projel poslední vlak na konci roku 2018 po zprovoznění části nového koridoru se čtyřkilometrovým železničním tunelem mezi Ejpovicemi a Plzní, nejdelším v ČR. Kraj chtěl využít jednu kolej pro turistickou drezínu, jaká funguje třeba na jižní Moravě. Jednání se Správou železnic nakonec neuspěla. Správce trati tak odstranil koleje z celého úseku a trať s pozemky převedl bezúplatně na kraj.
zdroj: ČTK

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aleš Tolar

Štítky cyklostezka, železniční trať, bývalá železniční trať, Plzeň, Chrást, Bukovec, cyklotrasa, cyklostezka, Doubravka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá železniční trať se proměňuje v cyklistickou magistrálu, hotovo by mělo být ještě letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.