Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Spoje z Česka do Německa omezí šestidenní stávka německých strojvedoucích

Strojvůdci společnosti Deutsche Bahn budou od středečního rána do pondělního večera opět stávkovat za lepší pracovní podmínky. Jejich protest se dotkne i dopravy na našem území. České dráhy očekávají komplikace hlavně u mezistátních vlaků, které jezdí z Prahy přes Plzeň a Domažlice dál do Německa. Jaký bude přesný rozsah stávky ještě neumí tuzemský dopravce odhadnout.

„V Německu dojde k další stávce na železnici. Odborový svaz strojvedoucích (GDL) vyhlásil doposud nejdelší stávku, který bude začínat 24. ledna ve 2:00 a končit 29. ledna v 18:00. V této době očekáváme omezení zejména u vlaků linky Ex 5 Praha – Berlín / Hamburg / Kiel / Flensburg a regionální vlaků Cheb – Marktrewditz. V noci před stávkou také již nepojedou noční vlaky z a do Německa. Aktuálně prověřujeme možnost zajištění pravidelné jízdy vlaků Praha – Mnichov,“ informovaly České dráhy prostřednictvím sítě X.

„V úseku Praha – Plzeň – Domažlice bude zajištěno železniční spojení, ve stanici Plzeň hl.n. prosíme cestující o přestup do jiné soupravy, která je doveze do Domažlic. V navazujícím úseku Domažlice – Furth im Wald – Regensburg zajistí České dráhy a Die Länderbahn přepravu cestujících náhradní autobusovou dopravou, které pojedou přímo (ve stanici Furth im Wald cestující žádáme o přestup mezi autobusy). V úseku Regensburg – Mnichov již budou v provozu opět vlaky. Stejná opatření platí i pro cesty v opačném směru," upřesnil Filip Medelský z Odboru komunikace Českých drah.

Dopravce zároveň žádá cestující, aby sledovali aktuální informace na webových stránkách nebo v aplikaci Můj vlak. Kvůli poslední stávce nejezdily vlaky EuroCity mezi Prahou, Plzní a Berlínem. Nevyjely ani regionální vlaky mezi Chebem a bavorským městem Marktredwitz.

Němečtí strojvůdci chtějí stávkou docílit zlepšení pracovních podmínek. Odbory chtějí snížit počet pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu. Také chtějí navýšení měsíční mzdy o 555 eur, což je zhruba 13 650 korun českých. Také chtějí jednorázovou kompenzaci 3000 eur, přes 73 000 Kč, kvůli inflaci. Dopravce zatím ustoupil a nabídl zkrácení pracovní doby o hodinu a navýšení mzdy o 13 procent. To se však odborům nelíbí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky stávka strojvedoucích, doprava, železniční doprava, náhradní spoje, Mnichov, Domažlice, Eurocity

Spoje z Česka do Německa omezí šestidenní stávka německých strojvedoucích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.