Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po více než dvou letech si cyklisté mohou u paluby Hamburk bez obav odstavit kolo či koloběžku

S velkou slávou se před více než dvěma lety slavnostně otevřela paluba Hamburk v prostoru před budovou plzeňského hlavního nádraží. Moderně pojatý prostor z kontejnerů sliboval i zázemí pro cyklisty, kterým měl sloužit inovativní systém cykloboxů. Jenže se vloudila chyba a dveře úschovny kol se samovolně otevíraly, nebo naopak nešly otevřít vůbec. Město věc stále řeší a teď alespoň zabezpečilo dosud volně přístupné stojany.

„Stávající krytý prostor se stojany pod hlavní terasou byl nově uzavřen kovovým plotem. Do takto vzniklé klece je možné vstoupit s kolem či koloběžkou jen s použitím platební karty podobně jako do prostor bankomatů umístěných v budovách. Do prostoru se tedy dostanou jen ti, kteří zde budou chtít své kolo odstavit a použijí kartu,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Hana Josefová.

Ppaluba Hamburk uspěla v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2021. Projekt před plzeňským nádražím zvítězil díky inovativnímu přístupu, který vedl k významnému zvýšení kvality veřejného prostoru, uvedla porota. Uspěla také v rámci Grand Prix Architektů - Národní ceny za architekturu pro rok 2022.

Zájemcům bude k dispozici 14 cyklostojanů tvaru obráceného písmena U, ke kterým lze kolo snadno zamknout jakýmkoli cyklistickým zámkem. „Parkování na tomto místě pro až 28 kol je tedy bezpečnější, zejména v noci,“ doplňuje Josefová. Magistrát v blízké době počítá s tím, že pro použití parkovacích boxů, které jsou součástí objektu cykloparkoviště, bude možné použít přívětivější odbavovací systém pro platbu bankovní kartou.

U původně navržených cykloboxů se měla podle náměstka pro dopravu a životního prostřední Aleše Tolara (STAN) objevit závada na technologii zamykání, která se ukázala jako nefunkční. Roli v tom podle informací Deníku měla hrát barva kontejneru a její teplotní roztažnost. Dveře boxů se nakonec zkroutily a nešly používat. Když se městu podařilo dveře u cykloboxů reklamovat a vyměnit, nastal problém s odbavovacím systémem.

„Potíže s nedokonalým odstavem kol na hlavním plzeňském nádraží skončí. Je zde nová oplocená krytá kolárna a je vyhlášeno výběrové řizení na cykloboxy. Se Správou železnic jsme se domluvili na jejich instalaci u všech vstupů do právě rekonstruované nádražní budovy," doplnil Tolar.

Někteří cyklisté ale mají zatím jasno. „Nechat kolo u nádraží mezi těmi, kteří se tam pohybují, je momentálně jen pro silné povahy," shrnul například Zdeno T. „Uvítala bych taková místa na okrajích Plzně. Pro mě konkrétně na Skvrňanech, ale proč by to nešlo i jinde. Klidně jako v Malesicích, ale aby byla možnost pro cyklistu dojet do Plzně, zaparkovat tam kolo i s věcmi jako je helma nebo rukavice a moct dojet do centra MHD," doplnila Michaela S.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Josefová

Štítky cykloboxy, cyklistika, cyklisté ve městě, paluba Hamburk, Plzeň na kole, hlavní nádraží

Po více než dvou letech si cyklisté mohou u paluby Hamburk bez obav odstavit kolo či koloběžku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.