Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Posílení spojů i úplně nové linky, společný projekt čtyř krajů pomůže hlavně menším obcím

Plzeňský kraj spolu se Středočeským, Karlovarským a Ústeckým krajem spustil společný projekt Čtyřmezí, který má propojit obce veřejnou dopravou bez ohledu na jejich krajskou příslušnost, zajistit návaznost přestupů a odstranit duplicitní spoje. V oblasti na hranici všech čtyř regionů dopravci posilují linky a vznikly nové. Zároveň si kraje navzájem uznávají i jízdenky platné v sousedním regionu.

„Pro cestující do a z Plzeňského kraje jde o prvek, který jednoznačně vylepšuje dopravní obslužnost a přibližuje hromadnou dopravu vícero lidem. Co se týče našeho kraje, pak v případě železniční dopravy společně se Svazkem obcí ODORAK posílíme víkendovou dopravu na trati z Rakovníka do Kralovic. Co se týče autobusů, pak v rámci Čtyřmezí vznikne nová regionální linku 766 spojující náš kraj s Ústeckým. Propojí Kralovice, Jesenici a Podbořany,“ uvedl Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy.

Čtyřmezí leží na hranicích okresů Plzeň-sever, Karlovy Vary, Rakovník a Louny. Nevýhodou lokality je to, že je odsud relativně daleko do velkých center a krajských měst a ani silniční spojení není dobré, stále například chybí úseky dálnice D6.

Další novinkou je linka 305 z pražského Zličína, která je prodloužena z Lubence až do Karlových Varů, a to v tarifu PID. Řada středočeských obcí tím získá nové, dlouhodobě požadované spojení se sousedními kraji.

V Ústeckém kraji se systém týká Podbořanska a Žatecka. Výhodou pro cestující je vzájemné uznávání jízdenek, místo dvou jednotlivých postačí jedna platná třeba ve dvou krajích zároveň. Vznikly i nové spoje. Na vlakové lince Žatec - Lužná - Rakovník, kde Středočeský kraj uvažoval pouze o víkendovém provozu, nejen zůstává provoz i v pracovní dny, ale je posílen o jeden pár vlaků. Zlepšilo se i propojení Žatce a Rakovníka, aby se zaměstnanci dostali do rakovnické průmyslové zóny.

Řidičům se otevřel průtah Kolincem na Klatovsku za 155 milionů korun

Průtah je dlouhý 1,3 kilometru s kruhovým objezdem a mostem. Jde o silnici druhé třídy, jež navazuje na loni dokončený obchvat nedalekého Brodu, který odstranil nebezpečné serpentiny. Nyní by se řidiči měli dostat snáze a rychleji z Klatov do...

 

Ve vlakové dopravě projekt Čtyřmezí rozšířuje tarifní přesahy mezi sousedícími kraji, a tak tarif Pražské integrované dopravy (PID) nově zahrnuje úsek Blatno u Jesenice - Žlutice, tarif Ústeckého kraje úseky Lužná u Rakovníka - Rakovník - Blatno u Jesenice a tarif Plzeňského kraje úseky Rakovník - Blatno u Jesenice a Rakovník - Čistá.

Do Ústeckého kraje je také prodloužena linka 405, přečíslovaná na 415, která jede z Prahy přes Žatec do Kadaně. Dále je zavedena nová linka PID 417 ze Zličína do Mšece. Na Rakovnicku má být posílena expresní linka 404 v úseku Praha - Rakovník, která je zároveň nově koordinována s obnovenými vlakovými spoji na železniční trati Rakovník - Kralovice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Čtyřmezí, dopravní spojení, doprava, autobusové linky, železniční doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posílení spojů i úplně nové linky, společný projekt čtyř krajů pomůže hlavně menším obcím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.