Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeň uzavře s dopravním podnikem smlouvu na 15 let, PMDP dostanou každý rok přes miliardu

Plzeň uzavře s Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) na 15 let smlouvu o zajišťování a financování MHD. Kontrakt podle legislativy EU stanoví přesný objem ujetých kilometrů, standardy kvality vozů a finanční nároky veřejné dopravy na rozpočet města. PMDP dostanou od příštího roku každoročně 1,375 miliardy korun, což je výše úhrady prokazatelné ztráty, kterou má firma schválenou pro letošek.

Kontrakt bude platný od ledna. PMDP jsou v nové smlouvě definovány jako takzvaný vnitřní provozovatel. Dopravce zároveň získává pro celé období platností smlouvy jasnou představu o tom, jak velký nárok na finanční kompenzaci pro rozpočet města bude veřejná doprava mít, a to při naplnění předem přesně jasně daných parametrů, jako je celkový objem kilometrů, ale i standardy kvality vozového parku.

Tramvajová vozovna s obří zelenou střechou na Slovanech uspěla v soutěži Adapterra Awards

Rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech za 1,8 miliardy korun zabodovala v soutěži Adapterra Awards, jejímž cílem je ocenit inspirativní projekty, které pomáhají přizpůsobit města, domy a krajinu klimatické změně. V jedné ze čtyř hlavních...

 

„Je tam na každý rok 1,375 miliardy na to, aby dokázali poskytovat kvalitní službu. Dopravní podnik teď může sdělit odborům a zaměstnancům, že služba bude pro město a jeho obyvatele zachována," řekl primátor Roman Zarzycký (ANO). Suma už je v návrhu rozpočtu Plzně na příští rok. Dosud město každoročně vypořádávalo takzvanou úhradu prokazatelné ztráty.

„Městská hromadná doprava v Plzni je na velmi vysoké úrovni nejen v rámci České republiky, ale v rámci celé Evropy. V dalších patnácti letech nás čeká doprava s nižší uhlíkovou stopou i rozvoj linek, i to uzavřená smlouva reflektuje,“ doplnil Zarzycký.

„Smlouva je zároveň ve svých ustanoveních i finančním modelu pružná, aby vedení města mohlo i nadále reagovat na aktuální vývoj i finanční situaci a měnit dle momentální potřeby celkový rozsah objednávky, případně upravovat i skladbu vozového parku nebo poměr jednotlivých typů vozidel,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Pro naši společnost znamená tento kontrakt dlouhodobou jistotu na straně jedné, ale zároveň i nová rizika, která jsme museli v souladu s legislativou na sebe převzít, na straně druhé. Nadále tak chceme a budeme našim cestujícím poskytovat kvalitní veřejnou službu v oblasti mobility, která přispívá k dalšímu úspěšnému růstu města,“ dodal generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Končí zmatky, dezinformace a nejasnosti kolem provozu na Americké třídě. Zastupitelé schválili nový režim

Zmatky, nejasnosti a fámy kolem provozu automobilové dopravy na Americké třídě v Plzni by mělo ukončit nejnovější rozhodnutí městského zastupitelstva. V minulých dnech se totiž v některých médiích a na sociálních sítích objevily zcela mylné...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky doprava, hromadná doprava, pmdp, smlouva s dopravcem, dopravní podnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň uzavře s dopravním podnikem smlouvu na 15 let, PMDP dostanou každý rok přes miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.