Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Končí zmatky, dezinformace a nejasnosti kolem provozu na Americké třídě. Zastupitelé schválili nový režim

Zmatky, nejasnosti a fámy kolem provozu automobilové dopravy na Americké třídě v Plzni by mělo ukončit nejnovější rozhodnutí městského zastupitelstva. V minulých dnech se totiž v některých médiích a na sociálních sítích objevily zcela mylné informace o tom, že se provoz na Americké třídě dva měsíce po zavedení nového režimu umožňujícího vjezd automobilům v nočních hodinách vrátí zpět do předchozího stavu.

„Byly tady vydány dezinformace o tomto předloženém materiálu v tom smyslu, že má jít o návrat do stavu před zářím letošního roku a obnovení celodenního zákazu vjezdu. Takto ten návrh pojatý není. Došlo ke zcela zbytečnému zmatení veřejnosti,“ uvedl na úvod projednávání tohoto bodu na jednání zastupitelstva Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy.

„Nově se teď na Americké třídě změní ta výjimka v denním režimu a to tak, že režim zásobování bude nehrazen režimem dopravní obsluha. Původní režim zkomplikoval život rezidentům, ale obrátily se na mě i cílové skupiny jako taxikáři a převozci krve. Je třeba těmto skupinám vyjít vstříc a proto jsem tu výjimku přeformuloval do této podoby, jak nyní předkládám. V platnosti zůstávají ta omezení a časová pásma zavedená od září,“ vysvětlil náměstek Tolar.

Nejasnosti kolem provozu na Americké třídě kritizoval opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09). „Ten zmatek kolem Americké jste vytvořili tím svým předchozím rozhodnutím. Jsem rád, že jste přiznal, že to opatření nebylo optimální vzhledem k rezidentům. Je dobře, že jste sem teď přišli s tím rozhodnutím. Osobně bych ale uvítal, kdyby se město vrátilo k tomu původnímu opatření. Vy jste ale tu situaci vytvořili, zbytečně a zmatečně. Že to teď napravujete je dobře. Ocenil bych ale přísnější kontrolu těch průjezdů,“ konstatoval Vozobule. 

Do úseku Goethova – V Šipce, kde je také zavedeno omezení provozu motorových vozidel, bude v tomto směru v době od 5 do 20 hodin celotýdenně povolen vjezd cyklistům, autobusům a trolejbusům, dopravní obsluze Americké třídy 1-42, Tylovy 1-16 a Martinské ulice, vozidlům Městské policie a IZS. Pro nový návrh, kterým se změnil režim provozu na Americké třídě, nakonec hlasovalo 38 zastupitelů města. 

Od srpna 2021 platilo omezení automobilové dopravy ve střední části Americké třídy v úseku od Škroupovy ulice po Resslovu ul., v opačném směru od Goethovy ul. po ul. V Šipce. Do uzavřených částí Americké třídy byl povolen vjezd pouze autobusům a trolejbusům, cyklistům, dopravní obsluze vymezených úseků, vozidel IZS a městské policie. Po změně dopravního režimu na Americké třídě od letošního září ovšem začali motoristé masivně porušova v denních hodinách zákaz vjezdu. I když od 1. září mohou osobní automobily projíždět dříve uzavřenými úseky Americké třídy v době od 20.00 do 05.00 hodin, velké množství řidičů tam vjíždí naprosto nerušeně i přes den.

KOMENTÁŘ: Mnoho řidičů nerozlišuje den a noc. Do uzavřené části Americké třídy vjíždí i mimo dobu vymezenou značkou

Rozmáhá se nám tady takový nešvar! Po změně dopravního režimu na Americké třídě motoristé masivně porušují zákaz vjezdu. I když od 1. září mohou nově osobní automobily projíždět dříve uzavřenými úseky Americké třídy až v době od 20.00 do 05.00...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Americká třída, zákaz vjezdu, porušování zákazu, zklidnění provozu, nový režim na Americké, zastupitelstvo, Aleš Tolar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Když se vymýšlí píčoviny tak to takhle dopadá!!!!!!!!

Sobota, 4. listopadu 2023, 01:27Odpovědět

Končí zmatky, dezinformace a nejasnosti kolem provozu na Americké třídě. Zastupitelé schválili nový režim  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.