Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Mnoho řidičů nerozlišuje den a noc. Do uzavřené části Americké třídy vjíždí i mimo dobu vymezenou značkou

Rozmáhá se nám tady takový nešvar! Po změně dopravního režimu na Americké třídě motoristé masivně porušují zákaz vjezdu. I když od 1. září mohou nově osobní automobily projíždět dříve uzavřenými úseky Americké třídy až v době od 20.00 do 05.00 hodin, velké množství řidičů tam vjíždí naprosto nerušeně i přes den. Vedení města ovšem před změnou režimu avizovalo, že se tam ve dne naopak režim zpřísní. Na vlastní oči se každý může přesvědčit, že tomu tak není.

Největší množství řidičů porušuje zákazovou značku při jízdě ve směru od kruhového objezdu ve spodní části Americké třídy, kdy jedou od úrovně Goethovy ulice směrem nahoru. Provoz v tomto úseku jsem sledoval cestou z oběda ve 13.00 hodin. Během pěti minut projelo místem do zákazu 22 osobních automobilů a dodávek. Několik motoristů tam vjelo přímo před nosem vozidla městské policie, které jelo bez povšimnutí za nimi. (Respektuji samozřejmě, že posádka vozidla MP mohla plnit jiný úkol, ale každopádně to vypadalo divně.)

O něco méně se porušoval zákaz vjezdu pro osobní dopravu v denním režimu v opačném směru, tedy dolů po Americké třídě v úseku od Škroupovy ulice. Zde jsem napočítal během pěti minut průjezd jen 12 osobních automobilů, jejichž řidiči si s dodržováním předpisů a zákazovou značkou vůbec nelámali hlavu. Vzhledem k tomu, že zákaz vjezdu do uvedených částí Americké třídy platil pro osobní dopravu od srpna 2021, nelze motoristy omlouvat tím, že si na nový režim teprve zvykají. Na uvedený úsek Americké nesměli vjíždět v denních hodinách ani předtím, ani teď po 1. září 2023! Uvolnění režimu a průjezd platí jen v noci!

Provoz na Americké třídě se v roce 2021 omezoval zejména proto, aby se umožnil hladký průjezd vozidel MHD v dopravních špičkách. Před uzavřením části Americké třídy po ní denně projíždělo až 15 tisíc vozidel. Vozy MHD tam dříve popojížděly v nejhorších kolonách rychlostí 2,5 kilometru za hodinu už od křižovatky u hlavního nádraží a nabíraly zpoždění až 16 minut. Uzavřeným úsekem Americké teď projíždí za hodinu 65 až 80 vozidel MHD plus linkové autobusy. Přínos opatření pro zkvalitnění provozu MHD byl nepopiratelný. Maximální zdržení spojů se z původních 16 minut snížila na pouhou jednu minutu.

Před uvolněním nočního provozu na Americké třídě pro osobní automobily uvedl Aleš Tolar, náměstek plzeňského primátora pro oblast dopravy, že tehdy platná omezení byla měkká a řidiči je zneužívali. Nová pravidla podle jeho slov proto budou přísnější a bude pro policii i snazší jejich dodržování kontrolovat. Zatím se tomu ale neděje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Americká třída, zákaz vjezdu, porušování zákazu, zklidnění provozu, nový režim na Americké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Mnoho řidičů nerozlišuje den a noc. Do uzavřené části Americké třídy vjíždí i mimo dobu vymezenou značkou  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.