Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vlaky na trati Plzeň - Cheb budou jezdit bezpečněji díky zabezpečovacímu systému za miliardu

Instalaci celoevropského zabezpečovacího systému ETCS za miliardu korun dokončila Správa železnic na trati v úseku Plzeň- Cheb. Zvyšuje plynulost a současně i bezpečnost železniční dopravy a provoz vlaků mezi odlišnými soustavami národních železnic na významné části třetího tranzitního koridoru. Na systému se pracovalo od roku 2019.

Jedná se o první takto ucelenou trať se standardizovaným evropským vlakovým zabezpečovacím zařízením na jihozápadě Čech. V příštím roce bude dokončen úsek z Plzně do Berouna za stovky milionů korun. Systém ETCS, který zvyšuje plynulost a současně i bezpečnost železniční dopravy, by měl být zavedený na všech koridorových tratích v ČR do roku 2025. „Jde o velmi náročnou, výhradně technologickou stavbu, nezahrnovala žádnou modernizaci dlouhé trati," řekl náměstek Správy železnic Mojmír Nejezchleb.

V chebském uzlu bylo současně kompletně vyměněno zabezpečovací zařízení. „Jako první byla v roce 2021 aktivována radiobloková centrála pro úsek mezi Plzní a Chebem. V hlavních kolejích jednotlivých stanic a ve všech úsecích mezi nimi je nainstalováno 910 eurobalíz, které slouží ke komunikaci mezi traťovou a vlakovou částí ETCS," uvedl. Součástí prací byly také úpravy staničních i traťových zabezpečovacích zařízení, která zajišťují přenos dat o volnosti úseků, stavu jízdních cest a přejezdů a dalších informací do radiové centrály.

Letos na jaře byla ve stanici Cheb dokončena náhrada stávajícího reléového zabezpečovacího zařízení za elektronické 3. kategorie, které se ovládá z jednotného obslužného pracoviště. Navíc umožňuje obsluhu z Centrálního dispečerského pracoviště v Praze. Práce v Chebu dále zahrnovaly doplnění elektrického ohřevu výhybek a potřebné úpravy kolejí, sdělovacího zařízení, rozhlasu pro cestující a informačního a kamerového systému. Stavebními úpravami pak prošly prostory pro novou stavědlovou ústřednu a místnost pro sdělovací zařízení. Současně došlo ke změně uspořádání dispečerských pracovišť.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky zabezpečovací systém, tranzitní koridor, železnice, Správa železnic, trať Plzeň - Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky na trati Plzeň - Cheb budou jezdit bezpečněji díky zabezpečovacímu systému za miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.