Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Repasované vlaky v barvách Plzeňského kraje budou od prosince brázdit tratě v Pošumaví

Zhruba 25 let staré motoráky Stadler v barvách Plzeňského kraje vyjedou od 10. prosince na trati Horažďovice předměstí - Sušice - Klatovy - Domažlice s občasným zajížděním do jihočeských Strakonic. Jejich provoz zajistí dopravce GW Train, který porazil nižší cenou České dráhy, které vozily cestující v Pošumaví desítky let.

„Jsou zhruba 25 let staré, ale po rekonstrukci a vypadají téměř jako nové," uvedl Pavel Purkart z POVED (Plzeňského organizátora veřejné dopravy). „GW Train nabídl v elektronické aukci nejnižší nabídkovou cenu," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN). Kraj zaplatí za jeden ujetý kilometr zhruba 165 korun, což je proti současnosti o 30 korun méně, ročně tak uspoří přes 20 milionů korun.

Drážní vozidla mají padesátiletou životnost. Většina vozů s kapacitou přes 70 sedících je nízkopodlažních, mají prostor pro kola a kočárky. Cestující v Plzeňském kraji už tyto vlaky znají, protože jezdí z Bavorské Železné Rudy do Německa.

České dráhy budou dalších 15 let zajišťovat provoz spěšných vlaků mezi Plzní a Karlovými Vary

Zástupci Plzeňského a Karlovarského kraje podepsali kontrakt s dopravcem s platností do prosince 2038. Smlouva zajišťuje provoz spěšných vlaků mezi oběma kraji. Cena zakázky činí 1,7 miliardy korun. Na lince budou nadále jezdit oblíbené jednotky...

 

„Vozidla RS1 Stadler pro Plzeňský kraj jsou částečně nízkopodlažní, vybavená moderním bezbariérovým WC, zásuvkami pro drobnou elektroniku či možností wi-fi připojení pro cestující,“ přiblížil Peter Bosáček, předseda představenstva společnosti GW Train Regio. Vozy mohou jet rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. Podle Čížka mají vozy Stadler lepší parametry než motoráky řady 810 nebo jednotka Regionova, která na této trati jezdí dnes.

„Vozidla mají také výrazně lepší jízdní vlastnosti, což umožňuje lépe dosahovat vybrané přípoje v Horažďovicích předměstí na osobní vlaky směr Plzeň, což v minulosti vlivem nasazení původních vozidel nebylo možné v takové míře. Vozidla dále splňují požadavky na design Plzeňského kraje, a to jak v interiéru, tak exteriéru,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová.

„Dopravce bude také v rámci smlouvy provozovat kontaktní místa IDPK v Horažďovicích, Sušici a Klatovech. Kromě běžného odbavení, jak ho známe ze současných pokladen, budou v těchto místech nově poskytovány i kompletní služby Plzeňské karty,“ dodal Pavel Faugner ze společnosti GW Train Regio.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Mertlová

Štítky dopravce, Pošumaví, GW Train, železniční doprava, nové vlaky, moderní vlaky, repasované vlaky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kryštof Jenčík

Celkem pěkné.

Úterý, 31. října 2023, 22:40Odpovědět

Repasované vlaky v barvách Plzeňského kraje budou od prosince brázdit tratě v Pošumaví  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.