Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na vážnou nehodu sanitky spěchající s pacientem reagují záchranáři. Přibývá podobných střetů s nepozornými řidiči

Záchranáři reagují na nedělní nehodu sanitky, která transportovala se zapnutými majáky pacienta do nemocnice. V Přešticích na Plzeňsku do vozidla narazil osobní automobil řízený nepozorným motoristou. Nehoda si vyžádala čtyři zraněné, včetně policisty, který dělal v sanitce doprovod. Nezraněn zůstal pouze transportovaný pacient. Podle záchranářů podobných nehod přibývá a nabádají řidiče k opatrnosti a ohleduplnosti. Plzeňská Drbna o nehodě podrobně informovala.

Ve směru jízdy od Lužan na Plzeň jela v Přešticích houkající sanitka s blikajícím majákem. Na úrovni místního kostela vyjelo z místa ležícího mimo hlavní ulici vozidlo Renault, které se následně střetlo jeho přední části s přední částí vozidla záchranné služby, popsala nehodu mluvčí policie Iva Vršecká. Náraz vozidlo záchranky následně ještě odrazil na zeď domu stojícího po levé straně komunikace. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče vozidla Renault, řidiče vozidla záchranné služby, lékařky i policisty ve vozidle sanitky. Dnes jsou již všichni záchranáři i policista v domácím ošetřováni.

Zmíněná havárie vozidla záchranné služby v Přešticích bohužel není v poslední době jediná. Podobné havárie postihly i kolegy například z Karlovarského nebo Jihomoravského kraje. „Největší riziko zřejmě číhá ve stále houstnoucím městském provozu. Množství aut, chodců, mezi nimi se často proplétají cyklisté a jezdci na skútrech. Mnohdy sice řidič zaregistruje sirénu spěchající sanitky, ale není zřejmé, z kterého směru se blíží. Na rozhodování, jak správně uvolnit cestu, nezkušenému řidiči mnoho času nezbývá. Důležité je zbytečně nezmatkovat, abychom, třeba v dobrém úmyslu, riskantním manévrem neohrozili ostatní účastníky silničního provozu,“ uvedl Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

Záchranář kvůli havárii o řidičák nepřijde. Jel k zásahu v sanitce se zapnutými majáky a narazil do nepozorného řidiče

O řidičský průkaz naštěstí nepřijde klatovský záchranář krajské záchranné služby, který se střetl s jiným automobilem. Jel s vozem rychlé lékařské pomoci se zapnutými majáky i sirénou a vezl lékařku k pacientovi ve vážném stavu. Na kruhovém...

Jak správně reagovat když slyšíme houkání sanitky?

„Správný postup je dán charakterem místa, kde vás vozidlo s právem přednosti v jízdě dojelo. Pokud jedete po silnici o jednom jízdním pruhu v jednom směru, uhněte co nejvíc vpravo a snižte rychlost, nebrzděte prudce. Naopak před zatáčkou na úzké komunikaci pokračujte v jízdě a zastavte až na přehlednějším místě,“ radí mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Na dálnicích a silnicích o více pruzích se vytváří klasická záchranářská ulička, kdy vozidla jedoucí v pravém jízdním pruhu uhýbají co nejvíc doprava a řidiči v levém pruhu co nejvíce doleva. „Na křižovatce se vždy pokuste zastavit, i když ve vašem směru svítí zelená. Poslední zásada je jednoznačná: Pokud nestihnete včas adekvátně zareagovat, zůstaňte v klidu a řidič vozidla integrovaného záchranného systému si situaci vyřeší sám. Pamatujte, že složky IZS se zapnutými majáky a sirénou nespěchají zbytečně. Při jejich práci jde mnohdy o sekundy a jejich klientem se může kdykoli stát každý z nás,“ doplnila mluvčí Svobodová.

Osobní automobil smetl sanitku, která převážela do nemocnice pacienta se zapnutými majáky. Při převozu asistoval i policista. Při nehodě se zranili čtyři lidé. Z toho tři z nich cestovali sanitkou. Havárie se stala dopoledne v Přešticích na...

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky nehoda sanitky, vozidlo záchranné služby, osobák smetl sanitku, nepozorní řidiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vážnou nehodu sanitky spěchající s pacientem reagují záchranáři. Přibývá podobných střetů s nepozornými řidiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.