Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Společný projekt čtyř krajů lépe propojí města a obce veřejnou dopravou, zajistí lepší návaznost spojů

Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Středočeský kraj spustí společný systém veřejné dopravy. Projekt nazvaný Čtyřmezí má za cíl zlepšit dopravní obslužnost, a to v případě autobusů i vlaků bez ohledu na jejich krajskou příslušnost. Spoje by na sebe měly lépe navazovat, a naopak by měly zmizet ty duplicitní. Pokud vše půjde podle plánu, začne tento systém fungovat 10. prosince.

„Pro cestující do a z Plzeňského kraje jde o prvek, který jednoznačně vylepšuje dopravní obslužnost a přibližuje hromadnou dopravu vícero lidem. Co se týče našeho kraje, pak v případě železniční dopravy společně se Svazkem obcí ODORAK posílíme víkendovou dopravu na trati z Rakovníka do Kralovic. Co se týče autobusů, pak v rámci Čtyřmezí vznikne nová regionální linku 766 spojující náš kraj s Ústeckým. Propojí Kralovice, Jesenici a Podbořany,“ představuje konkrétní novinky Pavel Čížek (STAN), náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy.

Kraje ještě budou pracovat na nastavení placení a vzájemném proúčtování tarifů. Smlouvy budou projednávat krajská zastupitelstva. Cestující ze všech čtyř krajů by změny měly i více motivovat k využívání hromadné dopravy.

„Našeho regionu se týkají změny v autobusové dopravě, kdy do Karlových Varů nově povede páteřní regionální linka, jež bude vyjíždět z pražského Zličína, povede po staré Karlovarské silnici a obslouží zdejší města a obce, jako například Nové Strašecí, Řevničov, Lubenec, Bochov nebo Andělskou Horu. V návaznosti na vznik linky dojde i ke změnám v jízdním řádu linek Integrovaného dopravního systému Karlovarského kraje v oblasti Žluticka,“ vysvětluje Jan Bureš (ODS), neuvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství s tím, že z linky 305 budou rozšířeny garantované návaznosti na linky PID a DÚK 560 a 760 a linku IDOK 409.

Impulzem pro projekt bylo mimo jiné plánované omezování některých málo využívaných dopravních spojů. „Iniciativa opravdu vzešla ze Svazku obcí Rakovnicka pro zajištění dopravní obslužnosti," uvedla za Svaz obcí starostka obce Čistá Blanka Čebišová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky dopravní obslužnost, návazné spoje, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Čtyřmezí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společný projekt čtyř krajů lépe propojí města a obce veřejnou dopravou, zajistí lepší návaznost spojů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.