Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve šrotu rozhodně neskončí historicky cenný ocelový most, po kterém 88 let chodili škodováci. Bude sloužit jako nová lávka

Vysloužilý, ovšem historicky velmi hodnotný Faltusův most, využije město Plzeň jako novou lávku pro pěší i cyklisty přes výpadovku na Karlovy Vary. Ocelový most od roku 1931 až do roku 2019 sloužil v areálu plzeňské Škody. Byl prvním svařovaným příhradovým mostem v celém bývalém Československu. Jde o projekt za zhruba 50 milionů korun.

„Ocelový svařovaný most, který je technickou památkou, nemá od roku 2019 po jeho sejmutí při rekonstrukci domažlické trati žádné využití. Rozhodli jsme se zhruba 150 tun vážící konstrukci zrepasovat. Kvůli transportu ji rozdělíme a následně sestavíme jako lávku pro pěší a cyklisty přes zářez komunikace I/20 u obce Chotíkov. Repasí nedojde ke změně charakteru původního ocelového mostu, nebude významněji zasaženo do hlavní konstrukce,“ přiblížil záměr Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy.

„Na mostě bude v novém stavu zhotovena nová železobetonová mostovka a bude tak obnoven původní charakter mostu ze 30. let minulého století. Nové osvětlení na mostě bude řešeno trojicí historizujících svítidel, umístěny budou na horním rámovém portálovém ztužení na začátku, uprostřed a na konci mostu. Tím bude opět dosaženo původního stavu z doby provozu mostu,“ dodal náměstek Aleš Tolar.

Profesor František Faltus býval odborníkem ocelového mostního stavitelství a průkopníkem svařování. Po studiu techniky ve Vídni pracoval od roku 1926 ve Škodových závodech v Plzni a zavedl technologii svařování mostů. Podle jeho návrhu vznikl v Plzni v roce 1933 ještě silniční Tyršův most přes Radbuzu, údajně první plně svařovaný obloukový most v Evropě, který byl řazen mezi pět nejodvážnějších konstrukcí světa. Faltus zakládal v Československu školu svářečů.

Pro nové umístění mostu město záměrně zvolilo rušnou výpadovku na Karlovy Vary nedaleko hranice katastru Plzně. „Most bude sloužit pro bezpečné překonání silnice jak pěším, tak cyklistům, což je velmi důležité, protože oblast nedaleko od vrchu Krkavec je hojně navštěvována Plzeňany i lidmi z okolí a přes karlovarskou silnici zde žádné jiné přemostění není,“ dodal Aleš Tolar.

Kromě lávky město vybuduje připojovací komunikace, jimiž propojí stávající polní cestu vedoucí ze směru Radčice/Malesice se starou karlovarskou silnicí, která v současné době slouží jako místní komunikace obce Chotíkov. Součástí projektu jsou dále přeložky sítí a rekultivace přilehlého území lávky.

Plzeň na projekt za zhruba 50 milionů korun požádá o dotaci z IROP, podporu by mohla získat až ve výši 85 procent celkových způsobilých nákladů, tedy zhruba 42 milionů korun. Záměr nové lávky i podání žádosti o dotaci schválili ve čtvrtek na svém jednání zastupitelé města.

Faltusův most v areálu plzeňské Škodovky, který vedl přes železniční trať na Domažlice a Cheb, snesl v noci 20. dubna 2019 k zemi těžký jeřáb. Padesát metrů dlouhou ocelovou konstrukci o hmotnosti zhruba 145 tun přesunul jeřáb o 55 metrů k plotu areálu u Domažlické ulice, kde pak zůstal. „Konstrukce se zvedla, otočila proti směru hodinových ručiček a složila k plotu na patky z panelů. Vše trvalo zhruba 45 minut," uvedl tehdy David Sichrovský z firmy Swietelsky Rail CZ.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geocaching.com

Štítky Faltusův most, historický most, Škoda, nová lávka, výpadovka na Karlovy Vary, svařovaný most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Ta šup šup,zrepasujte ho a postavte ho honem honem,at vám ho cikáni nerozkradou!!!!!!!

Pátek, 15. září 2023, 12:35Odpovědět

Ve šrotu rozhodně neskončí historicky cenný ocelový most, po kterém 88 let chodili škodováci. Bude sloužit jako nová lávka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.