Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeň má technickou studii přestavby mimoúrovňové křižovatky

Práce na přestavbě největšího kruhového objezdu v Plzni, zvaného Rondel, a mimoúrovňové silnice začnou nejdříve v roce 2024. Stavba, která bude stát asi půl miliardy korun, začne po dokončení západní a severovýchodní části městského okruhu, který lokalitě výrazně dopravně uleví, řekl dnes náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule (TOP 09). Město už má hotovou technickou studii přestavby.

Stavba propojí střed města s největším sídlištěm Severní Předměstí. Bude se stavět za provozu čtyři roky. Půlku nákladů zaplatí město a druhou Ředitelství silnic a dálnic jako správce komunikace. Půl století starý kruhový objezd a silnice s tramvajovou tratí se musí nejprve zasypat a poté se vybuduje úrovňové křížení. Podrobnou technickou studii předá město ŘSD, které začne akci připravovat a projektovat.

Zástupci města už představili studii občanům dotčených městských částí na veřejných setkáních. Studie podle Vozobule určuje postup prací a ověřuje proveditelnost a časovou náročnost technických a dopravních požadavků stavby. Rondel se podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) změní na úrovňovou silnici s novou tramvajovou tratí.

"Mezi podmínky, které jsme si pro přestavbu stanovili, patří zachování městské hromadné dopravy po dobu přestavby a také to, aby bylo možné po celou dobu úprav zachovat průjezd nejméně ve dvou pruzích v každém směru," uvedl Petr Raška z útvaru koncepce a rozvoje města. Podle něj byly studií všechny podmínky potvrzeny a lze pokračovat v přípravách přestavby. Po celou dobu stavby bude zachována obslužnost nejbližší čtvrti Roudná.

"Výstavba části městského okruhu, kterou je tato stavba podmíněna, by měla místu dopravně ulevit až o třetinu," řekl Raška. S průjezdností křižovatek po přestavbě podle něj nebude problém, jejich kapacita bude dostatečná.

Stavba bude mít čtyři etapy. Začne po dokončení západního okruhu mezi Košutkou a Křimicemi, východní okruhu Plaská-Jateční a napojení Lochotínské ulice do křižovatky Pod Záhorskem.

Rondel se musí přestavět kvůli špatnému stavu mostů a vozovek. Nová silnice bude mít tři pruhy v obou směrech a tři světelné křižovatky. Téměř na kilometrové trati bude nová zastávka, která doplní obslužnost Roudné, blízkého obchodního centra i nové zástavby. Podél silnice povedou cyklostezky a chodníky.

Autoři

Štítky ČR, stavby, silnice, MHD, správa, ŘSD, Plzeň, rekonstrukce, Michal Vozobule, TOP 09, Ředitelství silnic a dálnic, Pavel Šindelář, ODS, Severní Předměstí, Roudná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň má technickou studii přestavby mimoúrovňové křižovatky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.