Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Město Plzeň opět rozšiřuje zónu placeného stání. Nové parkovací automaty vznikají západně od Klatovské třídy

Další zónu placeného stání F pro automobily rozšiřuje město Plzeň. Základy pro nové parkovací automaty vznikají v těchto dnech v ulicích západně od Klatovské třídy. Zahájení provozu nové zóny se předpokládá na přelomu října a listopadu letošního roku. Hodina parkování tam přijde na 10 korun, za roční parkovací kartu pak zaplatí rezident 700 korun.

Pro motoristy bude nově zpoplatněná zóna zahrnující celé území ohraničené řekou Mže na severu, křižovatkou Tylova x Skvrňanská a areálem Škoda na západní straně, dále stanicí Plzeň-Jižní Předměstí na jihu a Klatovskou třídou a hranicemi zóny C na východě.

„Už po loňských volbách jsme se jako vedení města zavázali svým programovým prohlášením pokračovat v konceptu rozšiřování placených parkovacích zón. I když se možná některým řidičům tento trend nelíbí a chtěli by parkovat svá auta všude ve městě zdarma, nelze to. Pokud nechceme dopravu ve městě dál zahušťovat, je regulace parkování jeden z nástrojů, který musíme uplatňovat. Rozšiřovat parkovací zóny, budovat záchytná parkoviště P+R a stanovením ceny parkovného a jízdného motivovat lidi, aby používali kvalitní veřejnou dopravu, kterou v Plzni máme,“ řekl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí.

Podle vedení města je hlavním efektem zón placeného stání to, aby rezidenti mohli vždy najít volné místo a nedocházelo k přetížení ulic. „Pokud by město parkování neregulovalo, poptávka by na většině území města převýšila nabízený počet parkovacích míst a došlo by k přeplnění ulic a omezení dalších funkcí veřejného prostoru,“ uvedla Barbora Hájková z tiskového odboru magistrátu.

„Zřízení zón je výhodné zejména pro osoby s trvalým pobytem v území, protože si mohou zakoupit levnější dlouhodobé parkovací oprávnění. Ostatní uživatele má tento systém přimět ke zkrácení doby parkování, většímu využívání jiných forem přepravy anebo k většímu využívání záchytných parkovišť mimo zpoplatněnou zónu,“ doplnil náměstek Tolar.

Sazba parkovného v zóně F bude 10 korun za hodinu v pracovní dny od 7 do 19 hodin. „Cena dlouhodobého parkovacího oprávnění pro osoby s trvalým pobytem bude činit 700 korun za rok,“ doplnil Ondřej Vohradský, vedoucí Úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch, Plzen.eu

Štítky placené parkování, placené stání, zóna placeného stání, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň opět rozšiřuje zónu placeného stání. Nové parkovací automaty vznikají západně od Klatovské třídy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.