Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Americká třída se dočasně neotevře pro osobní dopravu po dobu rekonstrukce mostu Milénia

Neúspěchem skončil na jednání zastupitelstva Plzně návrh opoziční ODS o dočasném otevření Americké třídy pro osobní dopravu v souvislosti se zahájením rekonstrukce nedalekého mostu Milénia. Za normálních okolností po něm denně projede 26 tisíc automobilů. Zastupitelé si odhlasovali, že se o návrhu opozice nakonec vůbec nejednalo. A co si o tom myslíte vy? Hlasujte v naší anketě.

„Mimořádná situace si žádá mimořádná opatření. To usnesení je o tom, že by se Americká třída otevřela dočasně po dobu rekonstrukce mostu Milénia zhruba na čtyři měsíce,“ uvedl ke svému návrhu na zlepšení dopravní situace v Plzni David Šlouf, šéf zastupitelského klubu ODS.

Náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN) odmítám nařčení opozice, že by město zaspalo při plánování oprav mostu Milénia. „Po pětadvaceti letech provozu mostu a při zatížení, které má, si ten zásah vyžaduje. Bylo možné tu rekonstrukci odložit v čase o čtyři roky později na konec mého volebního období a nechat ji jako kostlivce ve skříni pro svého nástupce. Je odpovědné realizovat tuto věc bez ohledu na rizika, která jsou s tím spojená. I přes velký rozsah prací je rekonstrukce naplánovaná do čtyř měsíců šibeničního termínu. Nikdy most nebude uzavřen celý, rekonstruuje se po částech. Vždy zůstává zachován jeden jízdní pruh pro dopravu,“ vysvětlil Tolar.

Po zahájení rekonstrukce mostu Milénia nenastala podle slov náměstka pro dopravu žádná mimořádná situace v plzeňské dopravě, která by si vyžádala nějaké následné mimořádné kroky a opatření. „Objízdná trasa je stanovena Klatovskou třídou, Jízdeckou ulicí a Ukrajinskou s plným vědomím si toho, že existuje i kratší objízdná trasa přes Doudleveckou a Americkou třídu, kterou si řidiči jistě vyzkouší. To se stalo už první den, kdy se Doudlevecká a spodní část Americké významně ucpala. V dalších dnech se situace stabilizovala. Dnes už se žádný kolaps neděje. I co se týká MHD, tak tam jsou zpoždění jen v řádu minut,“ konstatoval Tolar.

Vedení města původně zvažovalo i variantu dočasného otevření Americké třídy po dobu oprav mostu Milénia. „Návrh na otevření Americké jsem nechal zpracovat od dopravních analytiků městské správy informačních technologií. A z jejich doporučení vyplývá, že ve chvíli, kdybychom otevřeli Americkou, tak situaci ve spodní části Americké, Doudlevecké a v Prokopově ulici ještě zhoršíme. Není to řešení, které by situaci zlepšilo, ale naopak. Základní doporučení je, používat stanovenou objízdnou trasu, která je delší. Ale funguje to. Není proto potřeba cokoliv měnit,“ dodal náměstek Aleš Tolar.

Myslíte si, že by dopravě v Plzni pomohlo dočasné otevření Americké třídy po dobu rekonstrukce mostu Milénia?

Celkem hlasovalo180 čtenářů

A co si o celé záležitosti myslí čtenáři Plzeňské Drbny? Například podle Karla Poláčka se otevření Americké třídy nabízí jako rozumné řešení v situaci, kdy se kvůli uzavření Mostu Milénia tvoří v postižených ulicích zácpy. „Nadto je také třeba povolit dočasně průjezd Šumavskou ulicí okolo hlavního vlakového nádraží, aby se pomohlo uvolnění křižovatky u pivovaru od nadměrné frekvence. Uzavření Americké třídy ale vnímají někteří zastupitelé jako fetiš kvůli vytvoření tzv. městského bulváru. Americká třída je uzavřena již dost dlouho a zatím jediným efektem je vznik pusté neživotné ulice v mrtvém městě," napsal do redakce Karel Poláček

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky most Milénia, oprava mostu Milénia, rekonstrukce mostu, doprava v Plzni, uzavírky, objízdné trasy, Americká třída, otevření Americké třídy, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Americká třída se dočasně neotevře pro osobní dopravu po dobu rekonstrukce mostu Milénia  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.