Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Cestujícím mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i Bavorskem vystačí jedna jízdenka

Lidé cestující v autobusech a vlacích již mohou jezdit na jednu jízdenku mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen. Za celodenní jízdenku zaplatí jednotlivec 240 korun, rodina s až pěti dětmi 360 korun. Tento krok by měl zjednodušit odbavení cestujících a zlepšit dostupnost příhraničí.

Jízdenku Turista Plzeňskem a Bavorskem bude nově možné využít prakticky ve všech spojích veřejné dopravy. Recipročně budou uznávány vybrané německé jízdní doklady na částech území Plzeňského a Jihočeského kraje. Trvalému zavedení této tarifní spolupráce předcházel pilotní provoz v minulém roce v menším rozsahu, který si vyzkoušelo několik stovek cestujících.

„Na tyto jízdenky bude možné nově neomezeně cestovat po Plzeňském kraji, po části území Jihočeského kraje, ale zejména veřejnou dopravou v okresech Freyung-Grafenau, Cham a Regen. Neplatí však pro plzeňskou MHD,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

Zakoupení jízdenky je velice jednoduché. Cestující ji seženou u průvodčího ve vlaku i u řidiče autobusu. K dostání bude také na pokladně Českých drah i v e-shopu či v mobilních aplikacích Můj vlak a Virtuální karta. „Výhodou jízdenky je také skutečnost, že si ji cestující může zakoupit libovolný den, nemusí se vázat pouze na víkendy nebo vybraná období roku,“ doplnil Čížek.

Cestu do Německa je tak možné podniknout prakticky kdykoli. „Na zlepšení možností cestování do Německa Plzeňský kraj a společnost POVED aktivně spolupracovaly s německými partnery již v předchozích letech, přičemž nyní se podařilo dosáhnout trvalého řešení,“ vyzdvihla Zdeňka Kmochová, ředitelka společnosti POVED, která je organizátorem celého systému IDPK.

„Vzniku společného projektu předcházely dlouhé přípravy a jsme rádi, že cestujícím ve veřejné dopravě můžeme nabídnout další nové možnosti – odstraňování bariér při cestování je pro nás klíčovým tématem. Podpis této smlouvy je pro nás opravdu důležitý akt vyjadřující vzájemnou důvěru partnerů na obou stranách hranice“ dodal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Více informací o cenách jízdného a kde všude je akceptováno najdete na webových stránkách idpk.cz.

  • Do Německa je možné výhodně využít vlakové spojení přes Železnou Rudu nebo Domažlice, kde jsou jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem akceptovány ve všech vlacích bez omezení. K cestování lze ale také doporučit vybrané sezonní přeshraniční autobusové linky. Linkou 651 se lze z oblasti Domažlic dostat do německých měst Waldmünchen nebo Furth im Wald.
  • V provozu je také linka 982 propojující druhé největší město Plzeňského kraje Klatovy s velice oblíbenýmbavorským lázeňským městečkem Bodenmais.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky doprava, cena jízdného, bavorsko, Turista Plzeňskem a Bavorskem, POVED, podpis smlouvy, česko-německá spolupráce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujícím mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i Bavorskem vystačí jedna jízdenka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.