Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V městské dopravě v Plzni vzrostl počet přepravovaných cestujících, čísla výrazně zvyšují i ukrajinští uprchlíci

Na území města Plzně letos přibývá individuální automobilová doprava, ale rostou také počty přepravených cestujících v MHD. Přibylo obyvatel, což potvrdilo nové sčítání. Je to dáno také vysokým počtem ukrajinských uprchlíků, jichž může být ve městě přes 10 tisíc, další tisíce jezdí do krajského města za prací. Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) zaznamenaly vyšší poptávku po jednorázových jízdenkách.

"Je to vidět i z prostého sčítání ve vozech. Jsme asi na 107 procentech v porovnání s posledním předcovidovým rokem (2019)," řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN). Podle mluvčího PMDP Reného Vávra eviduje také letos městská firma meziroční nárůst počtu prodaných jednotlivých jízdenek za leden až duben o 14 procent. "Poměr jednotlivého jízdného každý rok stoupá, aktuálně činí 47 procent, zbytek je předplatné," řekl. Důvodů podle něj může být několik - kromě většího počtu ukrajinských cestujících také změna chování cestujících po pandemii, zvýšení cen pohonných hmot a nárůst cen produktů i služeb.

Vávro také potvrdil zvýšený dopravní výkon vozidel městské hromadné dopravy. "Za leden až duben jsme ujeli přibližně o čtyři procenta více vozokilometrů než za stejné období loni, přičemž každá ze tří trakcí (autobusy, tramvaje a trolejbusy) se na nárůstu podílela stejným dílem," uvedl. Nárůst počtu ujetých kilometrů je dán i rozšířením odpoledního víkendového provozu.

Plzeň zdražila kvůli inflaci od ledna ceny jednotlivých jízdenek v MHD o dvě koruny. Papírová jízdenka teď stojí 22 korun. Ceny předplatného zůstaly stejné. Loni firma utržila z předplatného přes 171 milionů korun a z jednotlivého jízdného 152 milionů Kč, dohromady 323 milionů korun. O rok dříve inkasovaly PMDP z jízdného celkem 265 milionů korun. Loňské výnosy městského podniku činily 1,82 miliardy korun. Z toho ale téměř 60 procent dostala firma od města na takzvanou úhradu prokazatelné ztráty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PMDP

Štítky PMDP, městská doprava, MHD, cestující v MHD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V městské dopravě v Plzni vzrostl počet přepravovaných cestujících, čísla výrazně zvyšují i ukrajinští uprchlíci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.