Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na úzké estakádě nového okruhu Plzně je zákaz předjíždění a místy omezená rychlost, jde o nebezpečný úsek

Zákaz předjíždění je konečně na mostní estakádě západního okruhu Plzně, otevřeném letos 19. února. Jen 33 hodin po slavnostním otevření se právě kvůli předjíždění na estakádě srazily dva automobily a způsobily tak dopravní kolaps. Na nebezpečí upozorňovala veřejnost ještě před otevřením uvedeného úseku okruhu.

„Západní okruh má nově v podstatné části mostní estakády stanoven zákaz předjíždění, v místě křižovatky do Zadních Skvrňan a na mostě přes Slovanské údolí bude snížena rychlost na 70 km/h. Opatření jsou v zájmu bezpečnosti všech, kdo novou komunikaci využívá. Dle aktuálního sčítání to je denně až 19 000 vozidel! Okruh tak přináší snížení dopravní zátěže na mnoha místech v centru města (na Karlovarské až o pětinu) i v okolních obcích," uvedl na svém facebookovém profilu náměstek plzeňského primátora pro oblast dopravy Aleš Tolar (STAN).

Pokles intenzit dopravy už město podle Tolara využilo například ve prospěch chodců, jimž se prodloužily intervaly na přechodech u hlavní pošty v sadech Pětatřicátníků a u blízkého obchodního centra Plaza. „Projekčně připravujeme opatření ke zvýšení bezpečnosti chodců na Klatovské třídě, především v prostoru náměstí T. G. Masaryka," uvedl.

Město podle slov náměstka Tolara intenzivně připravuje ve spolupráci s ŘSD a krajem zkapacitnění okružní křižovatky u Makra, kde vzniká úproblematický špunt a tvoří se tam dlouhé kolony vozidel. To by se mělo uskutečnit v letech 2024/25 a také se začne s výkupy pozemků pro to, aby mohl být v budoucnu Západní okruh rozšířen o další dva pruhy.

Totální dopravní kolaps zažil druhý den po svém otevření nový Západní okruh Plzně. Stalo se přesně to, čeho se mnozí obávali. Na úzké estakádě vedoucí na sloupech havarovaly v úterý ráno dva osobní automobily. Jeden z nich se převrátil na...

Západní okruh Plzně je největší a nejdražší stavba, kterou dosud uskutečnil Plzeňský kraj. Stavba nedávno otevřené druhé a poslední etapy stála 2,2 miliardy korun, z toho 1,54 miliardy tvoří dotace EU. Úsek propojí sever Plzně a hlavní tah z Karlových Varů s dálnicí D5 a ulehčí dopravně přetíženému středu města, řekl při otevření hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Součástí jsou estakáda v délce 1,3 km mezi Křimicemi a Radčicemi a čtyři mosty. Silnice má v každém směru jeden pruh, což je podle náměstka hejtmana Pavla Čížka (STAN) pro krajskou silnici II. třídy dostatečné. Je to nová nabídka propojení Plzně, mimo Klatovskou třídu nebo silnici na Lochotín, takže řidiči si určitě najdou nejlepší cestu, řekl v únoru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, HZSPK

Štítky západní okruh, estakáda, zákaz předjíždění, snížení rychlosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Žemlička

Odbočení na mostě Zadní Skvňany směr Globus je nebezpečné.Velký provoz a zleva na most není vidět dostatečně.

Sobota, 6. května 2023, 10:11Odpovědět

Sislik

Zakazany predjizdeni jeste relativne chapu - je tam blbe videt, ja sam tam nepredjizdel nikdy (krom mista, jak jsou do kopce 2 pruhy v 1 smeru), ale tu 70 nechapu, to je tam proc? Hlavne proc omezovat rychlost, kdyz se tam nebude smet predjizdet?

Čtvrtek, 4. května 2023, 16:20Odpovědět

František Moss

A to vše jen kvůli jednomu idiotovi, který tam způsobil nehodu den po otevření. Od té doby nic.

Čtvrtek, 4. května 2023, 14:38Odpovědět

Na úzké estakádě nového okruhu Plzně je zákaz předjíždění a místy omezená rychlost, jde o nebezpečný úsek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.