Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Kvůli gigafactory by mohla vzniknout přeložka silnice druhé třídy, která uleví Dobřanům a Chlumčanům

Stát spolu s Plzeňským krajem a obcemi připravuje stavbu desetikilometrové přeložky silnice druhé třídy II/180. Jde o investici minimálně za stovky milionů korun související se stavbou továrny na baterie do elektromobilů, kterou zvažuje vybudovat koncern Volkswagen v místě záložního armádního a nyní veřejného letiště Plzeň-Líně. Přeložka krajské silnice se ale bude stavět jen za podmínky, že ji bude plně financovat stát. Automobilka má rozhodnout, zda si pro gigafactory zvolí Líně, Polsko, Maďarsko či Slovensko, do několika měsíců.

„Obce spolupracovaly a vymyslely dobrou trasu přeložky. Pomohla by Dobřanům, Chlumčanům i ostatním obcím. Ale stavba bude velmi náročná, v řádu vyšších stamilionů až miliard korun, takže by ji měl financovat stát," informoval náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Kraj podle něj státu i obcím s přípravou, která už začala, pomůže. Obchvat požadují obce jako jednu z podmínek pro možnou stavbu gigafactory za 120 miliard korun, kterou vláda vítá. Silnici zahrnula svým usnesením do seznamu souvisejících staveb, na něž chce vydat devět miliard korun. Podle Davida Petra ze státní agentury CzechInvest bude do dvou měsíců hotová aktualizace cen všech souvisejících staveb, z níž vyjdou náklady a výnosy pro stát.

Ministerstvo a CzechInvest spouští informační kampaň k zóně Líně, kde by mohla vzniknout gigafactory

Vznik strategického podnikatelského parku na místě záložního armádního letiště v Líních u Plzně stále budí velké emoce. Nejvíce se v této souvislosti skloňuje jméno německé automobilky Volkswagen, která tam zvažuje výstavbu továrny na výrobu baterií...

„Primární pro nás je dostat generovanou dopravu z území strategického podnikatelského parku (SPP, jehož hlavní částí má být gigafactory) co nejrychleji na nadřazenou dopravní síť," uvedl Petr. K tomu je nutné podle něj vybudovat přímý přivaděč na dálnici D5 a přeložku II/180 a její napojení v jihozápadní části parku. Dále je v přípravě nová přeložka části silnice I/26 Plzeň - Domažlice, která by odvedla tranzitní dopravu z Líní, Zbůchu a dalších obcí, modernizovaná vlečka, nové seřadiště a nová zastávka vlaku.

Díky přípravě SPP se podle Petra Očka z ministerstva průmyslu urychlují některé dopravní stavby důležité pro region. „S krajem a obcemi je diskutujeme," řekl. Pode Očka se tato komunikace od konce října výrazně zintenzivnila.

„Veškerá doprava bateriových článků z továrny ven, by byla nákladními vlaky, osmi až deseti denně. Vše co půjde, se bude vozit po elektrifikované železnici a jen tam, kde to nebude možné, bude kamionová doprava," vysvětlil Michal Kadera ze Škody Auto. Podle něj je výhodou, že by už žádný kamion nejezdil po současné I/26, ani přes Červený Újezd mezi Líněmi a Zbůchem. Omezená kamionová doprava by směřovala ze zóny na dálnici a pryč, řekl. Zaměstnanci by jezdili do továrny vlakem nebo MHD, o jejímž zavedení bude investor diskutovat s Plzní.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, letiště líně, přeložka komunikace, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli gigafactory by mohla vzniknout přeložka silnice druhé třídy, která uleví Dobřanům a Chlumčanům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.