Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Ministerstvo a CzechInvest spouští informační kampaň k zóně Líně, kde by mohla vzniknout gigafactory

Vznik strategického podnikatelského parku na místě záložního armádního letiště v Líních u Plzně stále budí velké emoce. Nejvíce se v této souvislosti skloňuje jméno německé automobilky Volkswagen, která tam zvažuje výstavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto s CzechInvestem spustí kampaň, aby se obyvatelé Plzně a dotčených obcích dozvěděli o projektu všechny podstatné informace, včetně opatření na zmírnění dopadů výstavby fabriky.

Záměr vybudovat strategický podnikatelský park v místě záložního letiště Plzeň-Líně loni v létě na schválila vláda. Volkswagen zvažuje, že by tam za 120 miliard korun postavil továrnu na výrobu baterií do elektromobilů, což vláda podporuje. Automobilka se má rozhodnout do června. Jelikož se o věci dlouhodobě hojně diskutuje, spustí stát informační kampaň. Na špatnou komunikaci si přitom obyvatelé z okolních obcí i vedení Plzně dlouhodobě stěžují.

Plzeň vyčíslila dopady plánované gigafactory na 12 miliard, vedení města se stavbou zásadně nesouhlasí

Plzeňští zastupitelé nadále odmítají zvažovanou stavbu továrny na výrobu baterií do automobilů, kterou zvažuje německý gigant Volkswagen (VW) na záložním armádním letišti v Líní u Plzně. Dopad, který by stavba měla na západočeskou metropoli,...

Kampaň začne v polovině dubna. Lidé z dotčených obcí dostanou do schránek informační leták, který představuje projekt a jehož součástí bude i dopis ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN). „Uvědomujeme si, že s touto investicí na váš region přenášíme velkou zodpovědnost. A chápeme, pokud u vás takto rozsáhlý projekt vzbuzuje obavy. Zároveň jsme přesvědčeni, že vašemu regionu přinese mnohé pozitivní. Nechceme ohledně plánů na zřízení strategického podnikatelského parku a gigafactory nic zamlčovat," vysvětluje ministr v dopise.

Součástí akce bude také web parkline.cz, kde budou průběžně aktualizované informace k projektu. Zahrnovat bude také sekci nejčastěji kladených otázek a odpovědí.  Zároveň se mohou zájemci dostavit 18. dubna do kina Káčko v Dobřanech, kde se uskuteční veřejné slyšení o projektu za účasti zástupců obcí, MPO, CzechInvestu i Škody Auto. Další podobné diskuze budou následovat.

Volkswagen se pro stavbu gigafactory rozhoduje ještě mezi Polskem, Slovenskem, či Maďarskem. Stavět by firma chtěla začít koncem roku 2024 a vyrábět články do baterií od roku 2027 až 2028. Vláda stanovila klíčové stavby v lokalitě, které by bez gigafactory nevznikly, a je připravena dát na ně devět miliard korun. V gigafactory má pracovat do 4000 zaměstnanců, zhruba polovina by měla přijít ze Škody Auto.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Taussik

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, letiště Líně, ministerstvo, CzechInvest, průmyslový park, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo a CzechInvest spouští informační kampaň k zóně Líně, kde by mohla vzniknout gigafactory  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.