Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj sjednotí od dubna slevy na jízdném s Plzní, ušetří především studenti a senioři

Kraj a město od 1. dubna sjednocují pro vybrané kategorie slevy na jízdném. Shodné slevy ve výši 50 procent na předplatné i jednotlivé jízdenky se týkají kategorie cestujících od 15 do 18 let, dále studentů do 26 let a seniorů nad 65 let. Zvýhodněné jízdné budou moci využívat také osoby pobírající dávky v hmotné nouzi nebo na mateřské či rodičovské dovolené.

Slevy se týkají mládeže od 15 do 18 let, studentů 18 až 26 let, seniorů nad 65 let, osob, které pobírají dávky v hmotné nouzi, peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek. Zvýhodněné jízdné mohou využít také lidé na rodičovské dovolené a váleční veteráni.

Shodné slevy předplatného zavedl kraj i město již dříve. Neplatilo to však u jednotlivých jízdenek tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). Cestující, kteří měli v kraji mimo město poloviční slevu, platili za přepravu po Plzni plnou cenu jízdenky. Nové vedení města od dubna vybraným kategoriím zavedlo stejnou slevu jako na krajské úrovni. Díky tomu budou některé skupiny cestujících v regionálních vlacích a autobusech jezdit levněji než dosud.

„Plzeňský kraj k 1. lednu 2023 zlevnil předplatné jízdenky pro vnější tarifní zóny pro všechny kategorie cestujících o zhruba pět procent a díky dohodě s nově zvolenou Radou města Plzně bylo možné k 1. dubnu 2023 snížit také ceny jednotlivých jízdenek pro přepravu do Plzně,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

MHD v Plzni bude zdarma pro občany od 65 let. Mladí lidé do 26 let zaplatí za jednotlivé jízdné polovinu

Cestovat zdarma plzeňskou MHD mohou od 1. dubna občané starší 65 let. Mladí lidé ve věku od 15 do 18 let a studenti ve věku od 18 do 26 let cestovat MHD na jednotlivé jízdenky za poloviční jízdné. Potvrdili to na svém jednání radní Plzně. I když...

Podle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka (STAN) je veřejná doprava v Plzeňském kraji nejlevnější v celé republice. „Při přepravě do Plzně se zavedením nového tarifu IDPK sníží cena jízdenek pro slevové kategorie cestujících o osm až devět korun. Poskytnuté slevy jsou z hlediska dopadu do rozpočtu Plzeňského kraje kompenzovány jen mírným navýšením cen plnocenných jízdenek, například cena síťové jízdenky – pro sedm a více zón – byla zvýšena jen o čtyři korun ze 78 korun na 82,“ uvedl náměstek. O dvě koruny se od dubna zdraží jízdné pro první a druhou vnější tarifní zónu, které jsou nejvíc využívané.

„Z mého hlediska i z pohledu starších občanů města Plzně je nejpodstatnější ta změna tarifu IDPK, která se týká občanů ve věku 65 až 70 let. Díky rozhodnutí nově zvolené rady města bude od 1. dubna 2023 bezplatná přeprava poskytována všem občanům starším 65 let. Plzeň tak vychází vstříc nejen svým starším občanům, ale také návštěvníkům z Plzeňského kraje, Česka, Evropy i celého světa,“ zdůraznil  primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Těmto cestujícím bude stačit, aby se prokázali občanským průkazem nebo cestovním pasem.

 „Ve vazbě na nový tarif IDPK předložím Radě města Plzně návrh na snížení parkovacího poplatku na dvou záchytných parkovištích, kde je součástí poplatku i jízdenka na přepravu veřejnou dopravou po území města Plzně,“ doplnil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Všichni, kdo patří do kategorií cestujících s nárokem na slevu 50 %, kteří mají pro přepravu ve vozidle PMDP aktivován slevový zákaznický profil na Kartě či Virtuální kartě, si mohou od 1. dubna 2023 koupit pro přepravu v Plzni zlevněné jednotlivé jízdné. Za stejných podmínek si zlevněné jízdenky pro cesty do Plzně a zpět mohou koupit nově také občané, kteří budou cestovat do Plzně z jiných obcí a měst Plzeňského kraje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arriva Střední Čechy

Štítky doprava, slevy na jízdném, IDKP, doprava v kraji, cena jízdného

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj sjednotí od dubna slevy na jízdném s Plzní, ušetří především studenti a senioři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.