Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rokycany připravují severní obchvat, v úterý otevřely jižní část

Rokycany, kde se tento týden otevřel nový jižní obchvat do Hrádku, připravují spolu s Plzeňským krajem stavbu důležitějšího severního obchvatu za stovky milionů korun. Vyústí na staré silnici na Prahu a výhledově až na dálnicí D5. Novinářům to řekl starosta Václav Kočí (Pro naše Rokycany).

"V úterý otevřený obchvat má 5,5 kilometru. Začíná na Štáhlavské ulici. Ale pokud bychom ho chtěli propojit na II/605, tedy na starou 'pražskou' z Prahy přes Rokycany na Plzeň, tak to bude dalších 2700 metrů," řekl Kočí. Město má v územním plánu stanovený koridor, silnice je v zásadách územního rozvoje kraje. "Myslím, že je to v dobré fázi, máme více než polovinu pozemků vykoupených, začneme připravovat realizaci s krajem, který bude opět investorem," uvedl Kočí. Rokycany by chtěly mít do jednoho roku vykoupené téměř všechny pozemky. Poté by začal kraj s projektem. Stavba by podle starosty mohla začít za tři roky.

"Byl by to další bonus pro řidiče. Aby se auta mohla dostat na aktuálně otevřený jižní (obchvat) z Rokycan do Hrádku, tak musí projet město Rokycany. Pokud bychom měli obchvat až na starou pražskou, tak by to bylo zase jednodušší, protože vozidla, která jedou od Ejpovic, by vůbec nemusela sjíždět do Rokycan, ale objela by je," řekl.

Silnice by končila v lese nad přejezdem železniční trati Plzeň - Praha, nad takzvanou Jelínkovou boudu, směrem na Ejpovice. Severní obchvat má ale ještě výhledově pokračovat o dalších asi 1,5 kilometru přes údolí Klabavy až k dálnici D5 z Prahy na Plzeň. "Je to zařazené v našem územním plánu, kraj to má ve studii," uvedl starosta. Město chce propojit všechny části obchvatu Rokycan až na dálnici D5, tedy na sjezd z dálnice na "brýlích" směr Rokycany nebo Litohlavy.

Tento týden otevřený jižní obchvat stál 250 milionů korun. Severní bude kratší, ale pokud se protáhne až k dálnici přes údolí Klabavy, tak bude technicky i finančně náročnější. Náklady by tak velmi hrubým odhadem mohly vystoupat na půl miliardy korun.

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, automobilová, stavby, Rokycany, dálnice, Praha, Václav Kočí, Hrádek, Plzeň, Plzeňský kraj, Ejpovice, Klabava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany připravují severní obchvat, v úterý otevřely jižní část  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.