Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Křižovatky na Lochotíně bude řídit nová technologie s umělou inteligencí, pozná i počet lidí na přechodu

Nejmodernější technologie s umělou inteligencí bude řídit dopravu na několika plzeňských křižovatkách v úseku Lidická – Plaská. Systém umožní lépe reagovat na nejrůznější situace, jako jsou například dopravní špičky, nehody nebo jiná omezení ve vybrané oblasti. Nový systém bude nasazen do zkušebního provozu ještě v září.

Do projektu je zařazeno několik na sebe navazujících křižovatek, konkrétně jde o se světelně řízené křižovatky v úseku Lidická – alej Svobody (u Družby) až po křižovatku Plaská – železniční zastávka Plzeň Bolevec a dále křižovatky Studentská – Komenského a Na Sudech – Pod Stráží.

„Informace, které instalovaná zařízení získají, budou v reálném čase zpracovány a postoupeny dopravnímu systému. Ten na jejich základě upraví dle aktuální potřeby průjezd vozidel křižovatkami. Nezapomněli jsme samozřejmě na preferenci MHD a integrovaného záchranného systému. Testujeme také video detektory pro zajištění detekce jednostopých vozidel, kdy nejsou motocykly nebo cyklisté správně detekováni stávajícími indukčními smyčkami a mají problém s nárokováním signálu VOLNO,“ vysvětlil Josef Brůha z oddělení světelné signalizace Správy veřejného statku města Plzně.

Testování umělé inteligence se uskuteční například na křižovatce Lidická – alej Svobody, kde by měla být k užitku také pěším na přechodech pro chodce. „Ve zmíněném úseku jsme nově instalovali systém kamery s následnou analýzou obrazu s prvky hlubokého učení prostřednictvím umělé inteligence. Toto řešení bude umožňovat monitorování provozu všech druhů vozidel a také chodců a cyklistů. Jednoduše řečeno, systém by měl umět vyhodnotit, kolik lidí stojí na přechodu a podle toho upravit světelnou signalizaci přechodu v kontextu s okolní dopravní situací,“ popsal plánované změny náměstek primátora pro oblast dopravy Michal Vozobule (TOP09).

Souběžně s dopravní technologií se také nasadí senzory na měření kvality ovzduší. „Existují studie, které ukazují, že efektivnější odbavení provozu přináší zkvalitnění ovzduší v dané oblasti. Senzory napojíme na městskou síť internetu věcí a zpřístupníme veřejnosti ve formě otevřených dat. Budeme pracovat i s dopravním modelem města Plzně. Je to něco, čemu se na mezinárodní úrovni říká živá laboratoř,“ shrnul Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Celkem vyjde projekt město na 10 milionů korun, přičemž je pravděpodobné, že se peníze vrátí do rozpočtu zpět. „Stát uvolnil zhruba 90 milionů korun pro pět měst, kde se testují 5G sítě. Máme podanou žádost na alokované prostředky a podle všeho je zde opravdu reálná šance na úspěch,“ dodal náměstek Michal Vozobule.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto P. Koláček

Štítky křižovatky, umělá inteligence, přechody pro chodce, řízení provozu, řízení křižovatek, Lochotín, Plzeň, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křižovatky na Lochotíně bude řídit nová technologie s umělou inteligencí, pozná i počet lidí na přechodu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.