Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dnes už by záplavy nenapáchaly takové škody jako před 20 lety, říká vedení města

Přesně před 20 lety zažila Plzeň nejhorší záplavy v novodobé historii města. Způsobily škody za 562 milionů korun a padlo jim za oběť 22 domů. I přes mnohdy dramatické situace, kdy se městem valila i víc než tisíciletá voda, nepřišel nikoho o život ani nebyl těžce raněn. Kdyby se podobně silné povodně opakovaly dnes, díky protipovodňovým opatřením i moderním technologiím by tak vážné následky pravděpodobně neměly, uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

FOTO: Ničivá povodeň obrovskou silou zasáhla před dvaceti lety Plzeň i okolí. Byli jsme při tom

Ničivá povodeň se do Plzně přihnala před dvaceti lety v noci na 13. srpna, na několik dní zcela ochromila dopravu i život obyvatel. Voda zaplavila 11 procent rozlohy města, včetně historického centra. Nejezdily tramvaje i většina trolejbusů,...

Celkem bylo od 8. do 13. srpna zaplaveno 1509 hektarů území, tedy 11 procent rozlohy Plzně. Nejhůře na tom byly části Koterov, Božkov a Roudná. Pod vodou se ocitl i střed města – Denisovo a Anglické nábřeží, Štruncovy sady, Rychtářka a lokalita U Zvonu. Kromě mostu Milénia se uzavřely všechny mosty přes řeky, kolabovala doprava i zásobování. Jen několik centimetrů chybělo k tomu, aby rozvodněná řeka zaplavila úpravnu vody a připravila město o pitnou vodu, vzpomněl tehdejší ředitel vodárny Miroslav Vostrý.

„Dnes by Plzeň dopadla lépe.“

Na vzpomínkovou akci věnovanou povodním roku 2002 zvou dnes také dobrovolní hasiči z Koterova. Pro návštěvníky mají připravený fotografický a filmový archiv. Ve zbrojnici zájemci také uvidí techniku, kterou tenkrát hasiči využívali i tu současnou.

„Nejen díky tomu, že se za 20 let postavila některá protipovodňová opatření, ale i proto, že se vyvinuly technologie, které dokážou lépe informovat obyvatele i lépe predikovat, jak se bude situace vyvíjet," uvedl primátor Pavel Šindelář.

Dnes město využívá k nepřetržitému mapování situace drony, má také "digitální dvojče", tedy digitální model, který simuluje nejrůznější situace. Nejvýznamnějším protipovodňovým opatřením byly například úpravy břehu Berounky, které by snížily hladinu o 20 centimetrů, protipovodňové zdi v Radobyčicích, čištění dna řek, dobudování kanalizace v některých místech, řekl primátor.

Dronaři jsou pro hasiče spásou z nebe, pomáhají odhalit rozsah požáru i skrytá ohniska

Plzeňští dronaři patří mezi průkopníky v oblasti spolupráce se záchrannými složkami. K dispozici jsou 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Vyjíždějí například k rozsáhlým požárům, u kterých mohou z výšky s pomocí termokamer sledovat případná...

Na první den povodní nezapomene tehdejší velitel družstva na směně B profesionálních hasičů Michal Pathy. S kolegy kontroloval situaci na Roudné, která byla vyhodnocena jako nejohroženější část. „Nikdo z nás si tehdy neuměl představit, že se tok může přelít, to bylo nemyslitelné. Ale konstatovali jsme, že vody je dost, ale že Roudná je pořád suchá," vzpomněl. O půlnoci ale už jeho družstvo vyjelo na záchranu lidí v chatové oblasti v Koterově. Hasiči je museli před vodou zachraňovat kladkostrojem ve velmi komplikovaném skalnatém terénu nahoru do kopce.

„A na nás už nezbyl čas, tak už jsme si volali vrtulník, aby nás vyzvedl. Jenže ho lékaři odvolali kvůli akutnímu případu pacienta na dialýze, tak jsme ještě tři čtvrtě hodiny čekali na střeše té chatky, než se pro nás vrátil a vyzvedl nás," popsal Pathy. Na stanici se ale s kolegy nevrátil. Cestou totiž zjistili, že Roudná se během noci ocitla pod vodou, takže museli se člunem půjčeným od soukromníka zachraňovat lidi uvězněné v domě. I když srpnové události roku 2002 Pathymu z hlavy nevymizí, za 27 let to podle něj nebyly nejdramatičtější okamžiky jeho profesionální služby u hasičů.

Události roku 2002 připomíná výstava na náměstí Republiky v prostoru před radnicí u morového sloupu, kde bude až do 30. srpna. Vnitřní část výstavy v mázhauzu radnice bude do 15. září.

Ničivá povodeň se Plzní prohnala před více než 130 lety, proud vody unášel plovárnu i celý klavír

Počasí koncem léta roku 1890 bylo značně deštivé. Po několika dnech nepřetržitých lijáků byla půda natolik nasycená, že nedokázala pohltit další srážky. Už 2. září se do západočeské metropole donesly informace, že se hladina řeky Radbuzy bude...

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky povodeň, povodeň 2002, potopa, záplavy, 1000letá voda, výstava, opatření, protipovodňová opatření, Plzeň, radnice, Pavel Šindelář, protipovodňová ochrana, ODS, Roudná, Koterov, Anglické nábřeží a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes už by záplavy nenapáchaly takové škody jako před 20 lety, říká vedení města  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.