Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dronaři jsou pro hasiče spásou z nebe, pomáhají odhalit rozsah požáru i skrytá ohniska

Plzeňští dronaři patří mezi průkopníky v oblasti spolupráce se záchrannými složkami. K dispozici jsou 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Vyjíždějí například k rozsáhlým požárům, u kterých mohou z výšky s pomocí termokamer sledovat případná ohniska. Jedním z takových případů byl noční výjezd k obci Úherce, kde plameny zachvátily pole a hrozilo, že se oheň rozšíří do blízkého lesa.

Dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně (SIT) mají letos pořádně napilo. Jen za první pololetí letošního roku vyjížděli k více případům než za celý loňský rok. Asistují u dopravních nehod i u požárů. Právě chování živlů nelze přesně předpovídat, proto je dron s termovizí pro hasiče cenným pomocníkem, díky němuž získají cenný náskok.

„Vyráželi jsme například na noční výjezd k požáru lesa do obce Úherce, kde jsme pomocí termovize hledali ohniska požáru a monitorovali terén, zda se plameny nešíří dál, k tomu jsme měřili zasažené území. U obce Žinkovy jsme měli za úkol kontrolovat okolí již uhašeného pole, které vzplálo od kombajnu, aby se požár nerozšířil do lesního porostu. K požáru lesa u Blížejova na Domažlicku si nás hasiči povolali hlavně kvůli špatně přístupnému terénu, kdy jim obraz z dronu přinesl potřebný přehled,“ vyjmenoval některé z nedávných zásahů pilot a programátor úseku Drony SIT Josef Navrátil.

Plzeňští dronaři jsou formálně speciálním družstvem Sboru dobrovolných hasičů Plzeň – Litice. To jim dává například možnost využívat modré majáky a dostat se tak co nejrychleji na místo určení.

Služby dronařů využívají plzeňské složky integrovaného záchranného systému zcela zdarma, provoz financuje město. „Jako město jsme i nadále připraveni hradit služby spojené s jejich činností a jsme rádi, že tímto způsobem můžeme pomoci složkám IZS v jejich velice náročné práci,“ ujistil primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Bezpilotní letouny je možné spatřit také například u vážných nehod. V těchto případech policisté využívají možnost podrobného nasnímání oblasti, což jim pomáhá s dalším vyšetřováním. „Bohužel jsme museli v závěru července vyjíždět i ke smrtelným nehodám, tento typ zásahů je samozřejmě i pro nás velmi obtížný. Řešili jsme také pátrání po pohřešované osobě, to mělo naštěstí dobrý konec,“ doplnil Navrátil.

Do dramatické pátrací akce po zaběhnutém Diegovi se zapojili i piloti dronu s termovizí

Při krizových událostech, jako jsou požáry nebo velké dopravní nehody, pomáhají stále častěji drony Správy informačních technologií města Plzně. Piloti dronů se teď se svojí špičkovou technikou zapojují i do pátrání po pohřešovaných osobách a...

„Kromě již zmíněných benefitů nasazení bezpilotního letounu v místě zásahu bych zmínil ještě fakt, že dronaři jsou schopni vyjet velmi rychle na místo určení – v některých případech rychleji než vrtulník. To je zásadní zvláště u pátrání po pohřešovaných osobách. Obecně využití dronu na místě zásahu, kde jej lze nasadit, má nespornou výhodu a je velikou podporou veliteli, aby měl jiný úhel pohledu na místo události a větší povědomí o jeho velikosti a rozsahu,“ vyzdvihl Michal Holeček z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drony SIT

Štítky SIT Port, drony, dronaři, IZS, monitoring, pátrání po pohřešovaných osobách, požár ve volné přírodě, požár, les, dron, Úherce, Plzeň, Josef Matěj Navrátil, Pavel Šindelář, ODS, sbor dobrovolných hasičů, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dronaři jsou pro hasiče spásou z nebe, pomáhají odhalit rozsah požáru i skrytá ohniska  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.