Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalá konečná tramvaje se promění ve vstupní bránu do Borského parku, vznikne tam pavilon s kavárnou

Bývalá točna tramvají linky č. 4 na okraji Borského parku projde výraznou proměnou. Nevzhledný prostor, kde byly veřejné toalety a různé stánky, nahradí zeleň. V samotném cípu pak vyroste prosklený pavilon se zelenou střechou. Uvnitř bude kavárna a půjčovna sportovních potřeb. Hotovo by mělo být v květnu příštího roku.

„Když jsem v roce 2014 nastoupil na pozici technického náměstka, tak jsem prezentoval v obchodním domě Luna podobu revitalizace konečné čtyřky na Borech. Po osmi letech se tato akce konečně zahajuje. Zdá se to jako dlouhý úsek, ale museli jsme počkat až se dokončí prodloužení trati na Borská pole a tím tato točka tramvají zanikne,“ řekl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS). Jde o prostor vymezený ulicemi U Borského parku a Klatovskou třídou.

Vizualizace, zdroj: Magistrát města Plzně

Dominantou lokality bude jednopodlažní prosklený objekt se zelenou střechou. Ten bude rozdělený na kavárnu, půjčovnu sportovních potřeb a na veřejné toalety. Mezi těmito částmi vznikne průchod, který bude symbolizovat vstupní bránu do největšího městského parku. „Jedna kolej bude demontována a jedna zůstane. Měla by tvořit pomyslný vjezd tramvaje do budovy. Byly návrhy, že by tu stála historická tramvaj, ale z toho nakonec sešlo,“ popsal za zhotovitele výrobní ředitel Tomáš Duzbaba.

V rámci příprav nechalo město vykácet 54 kusů dřevin a keřů o rozloze 1955 metrů čtverečních. Kácení se týkalo pouze prostor, kde by měl vyrůst nový objekt. Město plánuje dřeviny nahradit a v dubnu vysázet nové.

Je tam plno specifických detailů. Dominantou stavby jsou bezrámová okna, kdy čelní strana je téměř celá prosklená. Je to poměrně atypická věc. Zbytek stavby je z pohledových betonů, kdy jde o monolitickou železobetonovou konstrukci. Objekt bude mít 6,5 metru na 75 metrů, jedna strana je prosklená, ostatní jsou z železobetonu,“ dodal Duzbaba.

Stavbaři na místo nastoupí už zítra vrhnou se na oplocení stavby, demolice a demontáže stávajících prvků a objektů. Hrubou stavbu objektu by chtěli mít hotovou do zimy. Definitivně hotovo by pak mělo být na jaře příštího roku. Město za projekt zaplatí necelých 40 miliónů korun bez DPH.

V místě bývalé tramvajové smyčky linky č. 4 proběhly již na jaře přípravné práce před samotnou revitalizací vstupu do Borského parku. Bylo vykáceno 54 kusů dřevin a keřového porostu o rozloze 1955 metrů čtverečních v prostorách budoucího objektu. Město vysadí náhradních 54 kusů dřevin.

Borský park byl založen v roce 1914 na místě bývalého vojenského cvičiště. Návrh parku vypracoval architekt Leopold Batěk, ředitel pražských městských sadů. Jeho ústředním prvkem je oválný trávník vymezený okružní pěšinou s lipovými alejemi. Později byla plocha rozšířena o lesopark, který lemuje jižní hranici borského sídliště. V 60. letech 20. století byl na okraji parku vybudován sportovní areál. Od roku 2006 probíhala obnova celého parku, postupně se opravovala cestní síť, doplnil se mobiliář a vysadili se dřeviny i zdobné květinové prvky v centrální části.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky revitalizace konečné tramvaje, linka č.4, Borský park, kavárna, dřevina, Plzeň, Pavel Šindelář, ODS, Leopold Batěk, pavilon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá konečná tramvaje se promění ve vstupní bránu do Borského parku, vznikne tam pavilon s kavárnou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.