Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Obrovské množství vody z přívalových dešťů dokáže zadržet zrekonstruovaný Roudenský kanalizační sběrač

Na 100 milionů korun bez DPH přišla rekonstrukce a zvýšení kapacity Roudenského kanalizačního sběrače, který dokončila městská společnost Vodárna Plzeň. Jedná se o 412 metrů dlouhý úsek pod areálem FN Lochotín.

Stavba je důležitá pro budoucí napojení severozápadního okruhu i další možné napojování kanalizace v oblasti Vinic a Sylvánu. Společně s dokončenou Retenční nádrží Vinice umožní v budoucnu odvodnění severozápadního okruhu, napojení odpadních vod na kanalizační systém v oblasti ulice Na Chmelnicích a zároveň je připraven na napojení odkanalizování dostavby Fakultní nemocnice Lochotín.

„Dokončení a zprovoznění Roudenského kanalizačního sběrače a Retenční nádrže Vinice neumožní pouze napojení severozápadního okruhu, ale umožní rozvoj severozápadní části Severního Předměstí, kde byl doposud vyhlášen STOP stav kvůli nedostačující kapacitě kanalizačních stok,“ uvedl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Odpadní vody odvádí Roudenský kanalizační sběrač jako jen z páteřních sběračů ze sídliště Vinice, z území kolem Kotíkovské ulice a z oblasti okolo bývalé výpadovky na Karlovy Vary. Jeho rekonstrukce a posílení kapacity vyřeší problémy s přetěžovanou kanalizační sítí v oblasti Vinic a Sylvánu v době srážkových událostí. Po posílení sběrače bude možné realizovat napojení pro uvažované rozšíření Plzně.

Rekonstrukce 412 metrů dlouhého úseku Roudenské sběrače se realizovala v hloubce v rozmezí čtyř až deseti metrů mezi ulicemi Pramenní a Bolevecká. Profil sběrače je ze železobetonových rámových propustí 1600 x 2100 mm, pro jejichž zabudování se použila speciální jeřábová technika. Rozšíření kapacity Roudenského kanalizačního sběrače úzce souvisí se stavbou Retenční nádrže Vinice, která dokáže zadržovat a poté postupně uvolňovat až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dana Veselá

Štítky Roudenský kanalizační sběrač, rekonstrukce, přívalové deště, severozápadní okruh, VODÁRNA PLZEŇ a.s., nádrž, Vinice, Lochotín, Severní Předměstí, Karlovy Vary, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovské množství vody z přívalových dešťů dokáže zadržet zrekonstruovaný Roudenský kanalizační sběrač  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.