Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pivu v plastu už v Prazdroji definitivně odzvonilo, pivovar demontuje stáčecí linku na PET lahve

PET lahvím už definitivně odzvonilo v pivovaru Plzeňský Prazdroj. V jeho areálu se už demontuje stáčecí linka. Pivo se přestalo stáčet do PET lahví v tomto pivovaru už 10. prosince 2021. Od té doby Prazdroj plní všechny své značky pouze do sudů, tanků, skleněných lahví a plechovek. Lze předpokládat, že podobný postup zvolí časem po vzoru Plzně i další významné české pivovary.

„Naším cílem je maximální cirkularita obalů, to znamená využívat je opakovaně, nebo je vyrobit z použitého obalu, tedy z recyklátu. A to u pivních PET lahví nelze. Hlavní překážku u nich představuje vnitřní ochranná membrána, která je nezbytná pro zachování kvality piva. Materiál z pivních PETek tak lze recyklovat, ale nelze z nich znovu vyrobit pivní lahve. Proto jsme od nich loni definitivně ustoupili,“ říká ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Linku na PET lahve zprovoznil Plzeňský Prazdroj už v roce 2011 a její kapacita byla 18 tisíc lahví za hodinu. „Po demontáži se tato linka přestěhuje do zahraničí. Uvolněné výrobní prostory využije pivovar pro automatickou třídírnu skleněných lahví," řekl Petr Kofroň, manažer pivovaru v Plzni.

Začátek konce PET lahví v Prazdroji nastartovala už před dvěma lety značka Gambrinus, následovaná Radegastem a Klasikem. Loni v prosinci s nimi skončily i značky Kozel a Primus. „Ročně tímto krokem ušetříme přes 1300 tun plastu, což vydá na řadu lahví dlouhou 2500 kilometrů. To odpovídá třeba trase z Plzně do Lisabonu,“ vypočítává Pavlína Kalousová.

Ústup PET lahví preferují podle informací Prazdroje také spotřebitelé. Dvě třetiny z nich přešly od nákupu piva v PET lahvích ke skleněným vratným lahvím, třetina lidí pak místo PETek nakupuje plechovky. Do vratných obalů, tedy do sudů a skleněných lahví teď Prazdroj plní svá piva z více než 70 procent. Zároveň významně navyšuje podíl recyklátu u plechovek.

„V současnosti všechny naše plechovky obsahují v průměru už téměř 50 procent recyklovaného hliníku. U plechovek Pilsner Urquell se nám podařilo jít ještě dál a podíl recyklovaného hliníku v obalu jsme zvýšili na úroveň 75 procent, což je nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na tuzemském trhu. Ročně tak uspoříme díky novým plechovkám, které dodáváme na český trh i do zahraničí, přes 1500 tun nového hliníku,“ vysvětluje Pavlína Kalousová. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky až o 30 procent nižší uhlíkovou stopu. Hliník má navíc tu výhodu, že jej lze recyklovat v podstatě do nekonečna, kvalita materiálu ovšem zůstává stejná.

Podobně jako v Plzni se cestou zálohování již vydalo 12 evropských zemí, které tak dokážou vysbírat i více než 90 procent plechovek uvedených na trh. Více než desítka dalších zemí zálohový systém připravuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Plzeňský Prazdroj, PET lahve, stáčecí linka, pivo v PET lahvích, pivo v plastu, pivovar, Plzeňský Prazdroj, a. s., plechovka, Plzeň, hliník, Petr Kofroň, Primus (firma), Pivovar Radegast, Pivovar Gambrinus Plzeň, Lisabon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivu v plastu už v Prazdroji definitivně odzvonilo, pivovar demontuje stáčecí linku na PET lahve  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.