Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeňští hasiči jeli pomoci kolegům do Hřenska v boji s obrovským požárem Národního parku České Švýcarsko

, aktualizováno 26. července 2022, 10:57

V Národním parku České Švýcarsko bojuje více než 400 hasičů s rozsáhlým požárem. Na místě jsou profesionální i dobrovolné jednotky. S hašením pomáhají také čtyři vrtulníky a dvě letadla. Dnes brzy ráno vyjeli kolegům na pomoc i hasiči z Plzeňského kraje. Zasažené území se blíží k 1000 hektarům. Zásah potrvá ještě několik dní.

„Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje na základě žádosti kolegů z Ústeckého kraje vysílá do Hřenska odřad, a to ve složení: velkokapacitní čerpadlo SOMATI s přívěsem a dvěma kilometry hadic k tomuto čerpadlu. Dále jeden týlový kontejner a jedno velitelské vozidlo. Tuto sestavu bude obsluhovat šest našich příslušníků,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Do postižené oblasti vyjížděli hasiči ze stanice na Slovanech dnes ve tři hodiny ráno. „Odřad již v šest hodin ráno na místě určení a hned se hasiči zapojili do činnosti. Na místě, kde bylo zřízeno čerpacího stanoviště, museli nahradit velkokapacitní čerpadlo z Litoměřic, které mělo technickou závadu a nebylo možné dodávat vodu na požářiště. Čerpací stanoviště je vytvořeno na řece Kamenice v Hřensku,“ upřesnil hasič Michal Holeček.

Dnes v poledne vyjel ze Slovan další odřad s 19 hasiči a čtyřmi cisternami z Tachova, Klatov, Rokycan a Domažlic. K nim se připojily dva dopravní automobily a jeden velitelský vůz z Košutky. „Předpokládaná doba nasazení je tři dny," doplnil Holeček.

Není to poprvé, kdy plzeňští hasiči jedou vypomáhat svým kolegům z jiných regionů. Před rokem se podíleli na odklízení trosek na jižní Moravě, kterou zasáhly silné bouřky a tornádo. Řádění přírodních živlů si vyžádalo šest obětí, stovky zraněných a 1200 zničených domů. Z Plzeňského kraje tam několik dní zasahovalo třicet profesionálních hasičů z jednotek z Plzně, Tachova, Domažlic, Klatov a také dobrovolné jednotky z Nýřan a ze Stříbra.

Zásah v Českém Švýcarsku potrvá několik dní

Podle náměstka pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martina Laníčka by mohli hasiči během dneška dostat oheň od kontrolu. Záleží ale hodně na počasí, které ovlivní i dobu zásahu. Zatím to odhadují na několik dní. V noci na dnešek muselo opustit své domovy také zhruba 80 lidí z pravého břehu Kamenice. Mezi nimi byli i turisté. V obci Mezná zasáhly plameny několik domů. Do zasažené oblasti Hřenska se aktuálně dostanou jen záchranné složky. Kouř a dým z rozsáhlého požáru je patrný i v jiných částech republiky. Podle hasičů se šíří v pásu téměř přes celou republiku. 


Hřensko je dnes zcela prázdné. V obci se pohybují pouze hasiči a policisté, foto: HZS PK

Série velmi rozsáhlých požárů zaměstnávala hasiče v srpnu 2015. Vrtulník armády i policie například pomáhal hasit 20 hektarů lesa a pole mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku. Do boje se zapojili také hajní, kteří hasičům pomáhali s orientací po lesních cestách. Příčinou požáru byla jiskra od kombajnu.

„V poměrně krátké době se požár rozšířil ve své severní části až za hranice se Saskem u Velkého Winterbergu, východním směrem postoupil k Pravčické bráně a jižním směrem dosáhl okraje Edmundovy soutěsky. Rychlý postup požáru si vyžádal evakuaci turistických cest a areálu Sokolího hnízda u Pravčické brány. Evakuováni byli rovněž obyvatelé a návštěvníci místních částí obce Hřensko - Mezní Louky a Mezné. S nástupem noci byla přijata opatření pro ochranu intravilánů evakuovaných obcí a staveb v blízkosti hořících ploch,“ shrnul mluvčí parku Tomáš Salov.

Výši škod a příčinu požáru bude muset objasnit až vyšetřovatel. Podle vedení parku je ale vysoce pravděpodobné, že jsou na vině neukáznění turisté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto foto: SDH Rumburk, video: HZS ČR

Štítky požár Národního parku, České Švýcarsko, odřad, hasiči Plzeňského kraje, Hřensko, Národní park České Švýcarsko, požár, Plzeňský kraj, Hasičský záchranný sbor, čerpadlo, Ústecký kraj, Tachov, Domažlice, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští hasiči jeli pomoci kolegům do Hřenska v boji s obrovským požárem Národního parku České Švýcarsko  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.