Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veřejné osvětlení prochází postupnou modernizací, staré výbojky nahrazují LED světla

Každým rokem osadí pracovníci Správy veřejného statku města Plzně zhruba 400 nových stožárů LED svítidly. Kromě toho, že zároveň nahradí staré a dožívající lampy, ušetří nová svítidla až 30 procent energie. Zatím poslední výměna proběhla v Polní ulici na Slovanech. Původní stožáry tam byly betonové a asi 45 let staré. Oproti původnímu stavu se v této lokalitě jejich počet zvýšil o čtyři.

Náklady na 14 nových svítidel na Slovanech vyšly na 1,4 milionu korun. Nové stožáry veřejného osvětlení jsou ocelové s pozinkovanou povrchovou úpravou. V jejich horní části jsou moderní úsporná LED svítidla. Kromě nového osvětlení se Polní ulice dočkala také úpravy chodníků.

„Nově instalované veřejné osvětlení nejenže odstraní již stará a nevyhovující svítidla, ale také ušetří až 30 procent energie při provozu. V souladu s loni schválenou koncepcí veřejného osvětlení ve městě jsou v této rezidenční oblasti osazena svítidla s teple bílou barvou světla 3000 kelvinů a světelným kuželem směřujícím výhradně do spodního poloprostoru,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí města Plzně Michal Vozobule (TOP 09).

Nová LED svítidla snižují i náklady na údržbu

„Starší výbojková svítidla je nutné minimálně jednou za rok zkontrolovat a v průměru jednou za čtyři roky vyměnit. Nová LED svítidla jsou bezúdržbová a zásah potřebují jen při poruše. S postupnou výměnou svítidel za ta LEDková se nám tak snižují i náklady na údržbu,“ vysvětlil Pavel Bočan ze Správy veřejného statku. Životnost jedné výbojky je průměrně 16 000 hodin. S novými LED světly odpadne nutnost výbojky vyměňovat. Minimální požadovaná životnost LED svítidel je 80 000 hodin.

Plzeň se stará nyní o 21 209 stožárů veřejného osvětlení, přičemž nová LED svítidla jsou sotva v desetině z nich. „Kdybychom je měli ve všech, ušetřili bychom jen letos při současných cenách elektrické energie přibližně osm milionů korun. V budoucnu jistě ještě více, neboť ceny elektrické energie pro následující roky významně vzrostou,“ zdůraznil vedoucí oddělení veřejného osvětlení Správy veřejného statku Viktor Lang.

Již zmíněná koncepce veřejného osvětlení například říká, že na hlavních komunikacích má být více světla s teplotou chromatičnosti 4000 kelvinů, naopak v rezidenčních oblastech se mají používat svítidla s teplejší barvou světla, maximálně 2700 kelvinů. Projekt v Polní ulici se ale připravoval ještě před novou koncepcí, takže teplota světla odpovídá požadavkům v době projektování, tedy 3000 kelvinů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky veřejné osvětlení, koncepce veřejného osvětlení, lampy, LED světla, Plzeň, svítidlo, LED, Plzeň 2-Slovany, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejné osvětlení prochází postupnou modernizací, staré výbojky nahrazují LED světla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.