Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvojice armádních výsadkářů zůstala uvězněná v korunách stromů, pomoci jim museli lezečtí záchranáři

, aktualizováno 12. července 2022, 6:50

Velmi dramatickou záchrannou akci absolvovali hasiči, kteří vyjížděli ke dvěma výsadkářům, jež zůstali zavěšení na stromě u letiště v Plasích. Na místo směřovala letecká skupina z plzeňské Košutky a situaci z výšky sledoval také vrtulník. Jeden z vojáků si vážně poranil nohu a skončil v nemocnici.

Hlášení o nehodě dvou parašutistů obdrželi hasiči dnes v odpoledních hodinách. „Na místě byl také vrtulník letecké záchranné služby s leteckým záchranářem pro případnou záchranu ze vzduchu. Hasiči se snažili za pomoci lezecké skupiny k výsadkáři dostat ze země. Jeden z výsadkářů slez ze stromu sám za pomoci záložního padáku a druhý byl sundán za pomoci lezeckého záchranáře“ popsal mluvčí krajských hasičů Michal Holeček.

Jeden z výsadkářů utrpěl zranění. „Muže narozeného v roce 1994 si záchranáři převzali do péče. Na místě jej ošetřili a zajistili k transportu do Fakultní nemocnice Lochotín. Muž utrpěl středně těžké zranění dolní končetiny,“ doplnila Mária Svobodová z plzeňské záchranky. Osmadvacetiletý voják je ve stabilizovaném stavu a není v ohrožení života.

Vojáci podle armádní mluvčí Magdaleny Dvořákové prováděli skupinový seskok jako součást výcviku předváděného při veřejné akci. Seskok absolvovali vojáci z čety 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce, upřesnila Dvořáková. Vojáci seskakovali v prostoru plaského letiště z vrtulníku Mi-17. 

VIDEO: Pilot větroně nezvládl přistání a skončil na vyhlídce v korunách stromů

Velmi nevydařené přistání má za sebou pilot větroně, které zaparkoval ve větvích u vyhlídky nad Koteroven. Pomoci z kabiny mu musely tři jednotky hasičů. Z děsivě vypadající nehody vyvázl senior jen s lehčími zraněními.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS PK, HZS PK

Štítky letiště Plasy, záchrana ze vzduchu, lezečtí záchranáři, nehoda parašutisty, Plasy, Košutka, Armáda České republiky, Magdalena Dvořáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojice armádních výsadkářů zůstala uvězněná v korunách stromů, pomoci jim museli lezečtí záchranáři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.