Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatelům Čtyřky už slouží první sběrné místo i speciální popelnice na použitý kuchyňský olej

Vedení čtvrtého městského obvodu přichází s dobrou zprávou pro své obyvatele. Kromě nových popelnic na olej a jedlé tuky přibylo v Červeném Hrádku také první sběrné místo, kam mohou lidé ukládat objemnější odpad, bioodpad i tříděný komunál jako papír, plasty, sklo, kovy, textil i drobné elektro. Sběrné místo bude otevřené dva dny v týdnu, a to ve středu a o sobotách.

S bioodpadem by se mělo nakládat smysluplně, přesto obsah hnědých popelnic končí na skládce

Co patří do hnědých popelnic? Odpověď na tuto otázku se učí už děti na základní škole, a přesto se stačí do nádob podívat a je jasné, že mnoho Plzeňanů nedávalo v hodinách pozor. Bioodpad je přitom velmi hodnotná surovina, ale na rozdíl od plastu...

„Jsme moc rádi, že se díky spolupráci s Čistou Plzní podařilo otevřít vůbec první sběrné místo v našem obvodu, a to v Červeném Hrádku za bývalým kulturním domem. Rozšiřujeme tím služby pro naše občany a zároveň se vyřeší dlouhodobý problém s nepořádkem u separačního stání v Křivé ulici, které bude zrušeno,“ vysvětlila místostarostka obvodu Lenka Kočová (ODS).

Sběrné místo bude otevřené vždy ve středu a v sobotu. Až do října bude provoz ve všední den od 15-18 hodin a o víkendu od 9-12 hodin. O svátcích bude sběrné místo zavřené. Zimní provoz se zkrátí a ve středu bude zavítat v pět odpoledne. V sobotu naopak otevře o hodinu později, a to v deset.

„Zaplocená část s obsluhou bude otevřena dvakrát týdně. Týká se to objemného odpadu a bioodpadu. Neoplocená část bude přístupná po celý rok. Abychom eliminovali černé skládky, bude místo pod nepřetržitým kamerovým dohledem,“ upřesňuje Kočová.

Sběrné místo tak rozšíří dosavadní služby. Například kontejnery na bioodpad byly v Červeném Hrádku přistavovány dvakrát v měsíci, nyní bude možné odkládat bioodpad dva dny v týdnu. Zrušené separační stání v Křivé ulici pak nahradí parkovací místa. Vybudování sběrného místa včetně osazení kamerového systému vyšlo na 858 tisíc korun.

Lidé mají zájem o recyklaci jedlých tuků a olejů, využít mohou desítky sběrných nádob

Přes dvacet popelnic s fialovým víkem najdou lidé na území čtvrtého městského obvodu. Jedná se o pilotní projekt, který ukáže, jestli dokáží lidé efektivně třídit jedlé tuky a oleje z domácnosti. Pokud se ukáže, že ano, přibudou v ulicích Plzně...

V ulicích přibyly také fialové popelnice

Jednou z dalších novinek na Doubravce jsou popelnice s fialovým víkem, jež jsou určené ke sběru jedlých tuků a olejů z domácností. Celkem 21 nádob je k dispozici v Červeném Hrádku, Bukovci a Újezdě. Konkrétní umístění nádob lze dohledat na mapě„Věřím, že naši občané budou nádoby využívat k účelům, ke kterým slouží, a že popelnice brzy přivítáme i v Doubravce nebo Lobzích,“ uvádí starosta Tomáš Soukup (ANO).

Kromě toho městský obvod pokračuje v obnově kontejnerových stání. Z jeho ulic postupně mizí zastaralá stání, která jsou desítky let stará. Od roku 2018 došlo k obnově celkem devíti stání, a to v celkové hodnotě 1,85 milionu korun. Letos se tak stalo ve Smrkové ulici 12, v ulici Ke Špitálskému lesu 12 a v ulici Partyzánská.

Prakticky všechny potravinářské oleje a tuky používané v domácnosti lze recyklovat a mohou člověku dál posloužit. Mezi ně patří například oleje z konzerv, marinád, salátových zálivek, nakládané zeleniny a samozřejmě také obsah pánviček a friťáků po smažení. Mezi tento typ odpadu řadíme také máslo, sádlo nebo výpek z masa. To vše stačí slít do PET lahve, pevně ji uzavřít a odnést do označené popelnice.

Tříděním jedlých tuků a olejů lze předejít ucpanému potrubí. Díky recyklaci klesá produkce oxidu uhličitého i potřeba pěstovat olejniny pro průmyslové účely. Vytříděný a recyklovaný olej lze znovu využít například pro výrobu biopaliv.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 4

Štítky sběrné místo, odpad, třídění odpadu, komunální odpad, bioodpad, MO Plzeň 4, Červený Hrádek, popelnice, biologicky rozložitelný odpad, ODS, Plzeň, ANO 2011, Doubravka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelům Čtyřky už slouží první sběrné místo i speciální popelnice na použitý kuchyňský olej  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.