Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silný vítr urval střechu rodinného domu a další poškodil, strom na kolejích zastavil také mezinárodní vlak

Dopolední bouřky, které se prohnaly Plzeňským krajem způsobily velké škody zejména na Domažlicku. Hasiči tam zasahují u popadaných stromů i poškozených domů. V Radonicích šlo například o utrženou střechu. Komplikace byly i na železnici. V úseku mezi Domažlicemi a Blížejovem narazil Západní expres do padlého stromu. Nikdo z cestujících nepřišel k úrazu.

Poblíž Chrastavic najel osobní vlak do stromu spadlého na koleje. Událost se obešla bez zranění a provoz na trati je již obnoven.

„Na Domažlicku zasahujeme ve větším počtu u popadaných stromů a dalších následků prudkého větru,“ informoval stručně mluvčí krajských hasičů Petr Poncar„Střecha, kterou vítr strhl z rodinného domu, způsobila škody ještě u dvou sousedních domů. Škody na obecním majetku budeme teprve zjišťovat, " uvedl Vojtěch Weber, starosta obce Milavče, pod niž Radonice patří. Právě v okolí Radonic pode něj vítr škodil asi nejvíc. „U silnice mezi Radonicemi a Zahořany spadlo asi 20 vzrostlých stromů, už je to uklizeno," doplnil. Zmínil se také o škodách, které bouře napáchala zemědělcům na Domažlicku - poničila například pole máku či ječmene v okolí Srbic, Kolovče či Kani.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se právě nad Domažlickem vyskytla silná bouřková buňka, která postupovala dále na Plzeň. Bouřky podle meteoroložky Simony Procházkové provázely i kroupy o velikosti dvou centimetrů.

Na Domažlicku se dle jejích slov pravděpodobně lokálně vyskytl takzvaný downburst, významný propad studeného vzduchu, který vytváří silný vítr. „Bouře začala nabírat sílu po přechodu Šumavy a Českého lesa, kde nasála teplý vzduch," řekla Procházková. Srážek ale nespadlo nejvíce na Domažlicku, ale až v Rokycanech. Během hodiny tam napršelo 18 milimetrů srážek, přičemž 13 milimetrů, spadlo během deseti minut, dodala Procházková. Kvůli tomu museli například pořadatelé posunout i začátek oblíbené Sportmanie, která má právě v Rokycanech svou zastávku v rámci roadshow. 

Meteorologové očekávají v západních Čechách silné bouřky a krupobití

Po supertropickém víkendu přišlo ochlazení a bouřky. Hřmění bylo slyšet už od brzkého rána, kdy se k nám první bouřky dostaly od Německa. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhla relativně silná bouřková buňka dnes ráno Domažlicko...

„Bouřky dnes jsou a ještě budou hodně aktivní. Do vzduchu se dostává více vlhkosti a v kombinaci s labilním prostředím, výraznou změnou rychlosti větru a rostoucí výškou mohou být vzniklé bouřky i velmi silné. Už během rána jsou vydávané výstrahy na pozorované silné bouřky s kroupami kolem dvou centimetrů, jde například o jih Plzeňska. Je také pravděpodobné vytvoření supercel, ve kterých se mohou objevit i velké kroupy okolo čtyř centimetrů,“ varuje ČHMÚ na svých sociálních sítích. Výstraha před silnými bouřkami platí až do dnešní půlnoci.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky silný vítr, následky bouřky, Domažlicko, downburst, ČHMÚ, výstraha, strom, okres Domažlice, bouřka, Radonice, Plzeňský kraj, Domažlice, Český hydrometeorologický ústav, Rokycany, Milavče, Zahořany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr urval střechu rodinného domu a další poškodil, strom na kolejích zastavil také mezinárodní vlak  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.