Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na severozápadní Čechy se řítí velmi silné bouřky, meteorologové varují před poryvy větru a kroupami

, aktualizováno 20. května 2022, 20:16

Intenzivní srážky, silný vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině a kroupy o velikosti kolem dvou centimetrů, tak zní varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky mají podle předpovědi zasáhnout celou republiku, nejsilnější ovšem budou na severozápadní části území, kam mohou z Bavorska doputovat takzvané supercelární bouřky. Výstraha je v platnosti od 16 hodin až do zítřejšího rána.

Supercela je konvektivní bouře, kterou tvoří jeden vzestupným a dva sestupné proudy. Silný vzestupný proud většinou rotuje kolem své osy (= mezicyklony). Tyto bouře často trvají i několik hodin. Mnohdy je doprovází intenzivní blesky a prudký přívalový déšť s krupobitím.

„V přehřátém vzduchu se začnou v odpoledních hodinách vytvářet silné bouřky provázené nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, kroupami a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů. Bouřková činnost by mohla v podvečer a večer dál zesilovat, ojediněle se nad naším územím vytvoří nebo k nám mohou doputovat bouřky provázené zejména nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině a kroupami s velikostí kolem dvou centimetrů," uvedl ČHMÚ na svých sociálních sítích.

Po osmé hodině večer meteorologové zpřísnili výstrahu na nejvyšší stupeň rizika. „Prosíme všechni v dotčené oblasti, hlavně v severní části Plzeňského kraje a v Karlovarském kraji, buďte obezřetní a sledujte meteorologický radar. Lokální nárazy větru mohou být opravdu výrazné," apelují meteorologové. 

Meteorologé zároveň upozorňují, že přívalový désť může rozvodnit menší toky a zatopit níže položená místa. „Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně,“ varuje ČHMÚ.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com + skupina Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy

Štítky bouřky, výstraha, silné bouřky, supercela, ČHMÚ, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na severozápadní Čechy se řítí velmi silné bouřky, meteorologové varují před poryvy větru a kroupami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.