Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

S nákupem energií pro období let 2023-2024 vyčkává Plzeňský kraj kvůli úspoře na nejvhodnější okamžik

Nákup energií pro období let 2023-2024 připravuje Plzeňský kraj prostřednictvím své příspěvkové organizace Centrální nákup Plzeňského kraje (CNPK). Vzhledem ke složité situaci na trhu těchto komodit ustavil kraj odbornou pracovní skupinu, která situaci průběžně sleduje, a to s cílem učinit nákup elektřiny a plynu ve chvíli, kdy bude moci dosáhnout co nejvyšší úspory peněz.

U posledního nákupu elektřiny a plynu na roky 2021 a 2022, který provedl Centrální nákup Plzeňského kraje v roce 2020, kraj uspořil miliony korun. Pro rok 2021 činila úspora za výše uvedené energie celkem 151,7 milionu korun bez DPH. Spočítána byla oproti tržní ceně v roce 2021. „Za první čtvrtletí letošního roku již činí úspora navzdory prudkému nárůstu cen obou komodit až k hranici 65 milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti).  

Pro období 2021 - 2022 poptával CNPK na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK ) pro Plzeňský kraj a jeho organizace celkem 101 tisíc MWh zemního plynu a 48 tisíc MWh elektřiny. Využil výrazného poklesu cen energií a výhodně nakupoval na ČMKBK metodou jednorázové fixace ceny.

Pro nákup plynu a elektřiny pro roky 2023-2024 ze závěrů pracovní skupiny zatím vyplývá, že nákup energií se předběžně očekává na období konce jara a začátku léta. „Situaci na trhu komodit je ale stále nutné průběžně sledovat a hodnotit, jelikož není výjimečnou situací, že jsou vypovídány již uzavřené smlouvy o dodávkách energií a samosprávné celky se tak ocitají u dodavatelů poslední instance. Věříme ale, že toto nebude náš případ a že se nám i pro následující období podaří dosáhnout co nejvyšších možných úspor a i nadále budeme dobrými hospodáři krajských peněz,“ poznamenal závěrem náměstek hejtmana Pavel Hais.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Plzeňský kraj, nákup energií, nákup elektřiny, nákup plynu, energie, elektřina, komodita, Česká pirátská strana, Českomoravská komoditní burza Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S nákupem energií pro období let 2023-2024 vyčkává Plzeňský kraj kvůli úspoře na nejvhodnější okamžik  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.