Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oceněná badatelka Jandečková chce dostat do povědomí lidí víc informací o StB

Badatelka, spisovatelka Václava Jandečková z Domažlicka, která se věnuje hledání důkazů o činnosti komunistické Státní bezpečnosti (StB) v česko-bavorském pohraničí za studené války, chce výsledky své činnosti co nejvíc dostat do povědomí lidí na obou stranách hranice. Za svou činnost v německém Schönsee dostala ocenění Stavitel mostů za podporu přeshraniční spolupráce. Letos se díky její spolupráci s dalšími partnery chystají v příhraničí komentované divadelní výpravy, odhalení čtyř informačních tabulí, pamětní desky či vydání komiksu.

„Já si toho nesmírně vážím, ale zároveň to beru s pokorou. Myslím hlavně na další spolupracovníky a lidi, kteří mě léta podporují, na čtenáře mých knih," řekla Václava Jandečková. Její aktivity v Německu sahají do roku 2018, kdy tam začala přednášet a zpracovala dosud aktivní putovní výstavu. Podílela se také na divadelním představení v Drážďanech.

Bádání zaměřuje zejména na přelom 40. a 50. let 20. století, kdy StB rozehrála v západním pohraničí provokační akci Kámen. Ještě na Československém území zřídila fiktivní německé hranice a celnice a v převlečení za německé a americké vojáky a pohraničníky agenti StB zatýkali a vyslýchali Čechy, kteří chtěli emigrovat. Zatímco v Česku se i díky aktivitám Jandečkové o akci ví víc, v Bavorsku o tehdejším podvodu StB ví jen málokdo. To se ale postupně mění a tamní lidé se o událostech z počátku studené války začínají víc zajímat, řekla Jandečková. Falešné celnice byly nezřídka v domech, kde před válkou bydleli Němci.

Plzeňští archeologové s bavorskými kolegy mapují zaniklé nacistické a komunistické tábory v pohraničí

S pomocí moderních výzkumných metod chtějí badatelé zmapovat už zaniklé a mnohdy opomíjené lágry na pomezí Bavorska a Čech. Památky chtějí detailně zdokumentovat a ještě v letošním roce odprezentují získané materiály široké veřejnosti...

Napsala jsem scénář pro německé divadlo Ovigo. Vznikl ohromný česko-německý projekt, do kterého se zapojuje až 80 lidí z české i německé strany. Jedná se o přeshraniční komentované divadelní výpravy po místech, kde se skutečně akce Kámen odehrávala," popsala Jandečková. Pro procházky byly vybrány čtyři lokality na Domažlicku, Tachovsku a Chebsku, měří čtyři nebo osm kilometrů a každé představení je napsané přesně na dané místo. První vyjde 4. června u německého Bärnau a Pavlovy Huti na Tachovsku. Zatím je v plánu osm vycházek v každé lokalitě. Výpravy jsou zpracované tak, aby byly srozumitelné pro Čechy i Němce.

Přesný počet obětí akce Kámen není znám. Nejsou žádné dostupné seznamy. „Pracuji, abych odhalila co nejvíce obětí, ale i pachatelů. Podařilo se mi objevit asi čtyři desítky jmen, které jsem zpracovala. Příběhy postupně vycházejí i v němčině, některé i v angličtině," uvedla autorka.

Přestože by se dál ráda věnovala bádání v archivech a hledání dosud neodhalených případů, stále víc ji zaměstnává popularizace výsledků její práce. Kromě divadelního projektu napsala scénář pro vznikající komiks, ráda by k němu uspořádala i výstavu. Jezdí po Česku i Německu na přednášky, spolupracuje se studenty. Chce oslovit různé skupiny i generace. Těším se, že možná na německé straně, i díky tomu ocenění, by mohly vznikat studentské práce, jako už vznikají u nás (v ČR). Největší radost mi dělá, že mě oslovují studenti a chtějí informace pro své seminární a diplomové práce. To už v nich zůstává navždy. Témata zpracovávají velmi vynalézavým způsobem, dívají se na ně jiným pohledem než starší generace," uzavřela Jandečková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václava Jandečková

Štítky akce Kámen, zločiny komunismu, Václava Jandečková, StB, Státní bezpečnost, studená válka, Česko, okres Domažlice, Schönsee, Německo, pamětní deska, okres Tachov, komiks, Drážďany, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oceněná badatelka Jandečková chce dostat do povědomí lidí víc informací o StB  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.