Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Díky virtuálním modelům mohou vědci i veřejnost podrobně zkoumat vybrané památky z Plzeňského kraje

Historici z Národního památkového ústavu (NPÚ) představili první digitální modely vybraných památek. Zájemci si je mohou ze všech úhlů prohlédnout skrze virtuální depozitář. Z pohodlí domova můžete prozkoumat například gloriet a oranžerii v areálu zámku v Červeném Poříčí na Klatovsku či pozůstatky vápenné pece ve Svinné.

Práce historiků a archeologů už dávno není jen o štětečku v ruce a stozích papírů v archivech. Díky moderním technologiím mohou historické objekty nejen důkladně prozkoumat, ale také díky nim uchovají jejich aktuální podobu. Od roku 2015 plzeňské pracoviště NPÚ využívá zkušenosti a technologie externích odborníků, kteří modely postupně zpracovávají.

„Kvalitní rozlišení navíc umožňuje prohlížení až do naprostého detailu. Hlavním účelem dokumentace je pořídit co nejpřesnější záznam nálezové situace. Tedy stavu, který je aktuální v místě a čase u objektů, kde se jejich podoba bude z různých důvodů výhledově měnit. Například kvůli opravám, rekonstrukci či je zřejmé, že zaniknou,“ vysvětluje NPÚ.

K zemi hleď! Z nádvoří Národopisného muzea Plzeňska brzy dohlédnete až do historického podzemí

Zhruba před rokem začala rozsáhlá a mnohamilionová rekonstrukce dvou objektů Národopisného muzea v srdci Plzně. Jeho úkolem je uchovávat i prezentovat, jak Plzeňané kdysi žili. Právě proto se tam rozhodli představit veřejnosti historickou studnu...

Virtuální modely jsou atraktivní nejen pro veřejnost, ale mají i široké uplatnění v praxi. Lze je například využít pro generování výkresů, získaná data je možné zpracovat i při projektování či zpracování restaurátorských záměrů. Trojrozměrné zpracování už je takovým bonusem. Veřejnost si může trojrozměrné modely prohlédnout prostřednictvím webového prohlížení Sketchfab. Databázi modelů budou nadále rozšiřovat.

„Plzeňské pracoviště NPÚ se rozhodlo využít ke zpřístupnění těchto záznamů platformu trojrozměrného webového prohlížení Sketchfab. V současné době je zde k prezentaci široké veřejnosti nabídnuto několik modelů: gloriet a oranžerie v areálu zámku v Červeném Poříčí a dále významné nálezy na vnějším plášti klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích či kruhová vápenná pec ve Svinné,“ dodává ústav. Dosud zveřejněné modely zpracoval specialista na 3D technologie Jindřich Plzák (Archeodata).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav, ÚOP v Plzni

Štítky Národní památkový ústav, virtuální modely památek, 3D, Červené Poříčí, oranžerie, Plzeňský kraj, okres Klatovy, Nanebevzetí Panny Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky virtuálním modelům mohou vědci i veřejnost podrobně zkoumat vybrané památky z Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.