Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lidem se uzavřela část Lobezského parku, město pracuje na zajištění stability pískovcové skály

Skálu v oblíbeném parku nejprve čeká důkladná očista a odstranění zvětralých částí či nebezpečných převisů. Některé bloky pak nahradí takzvaná kotevní plomba z kamenného zdiva. Akce vyjde plzeňskou radnici na čtyři miliony korun a vyžádá si až do srpna částečné uzavření parku.

Problém se skálou zjistilo město během rekonstrukce Lobezského parku. „Když jsme to zjistili, nechali jsme udělat nejnutnější zabezpečovací práce, tedy skálu očistit, shodit to, co hrozilo pádem. Současně jsme zadali projektovou dokumentaci k dlouhodobému zajištění stability skály, podle které nyní začínají práce,“ vysvětluje náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09).

Cílem úprav je hlavně zvýšení bezpečnosti návštěvníků parku. Nejprve dojde k očištění horní hrany skály od náletové vegetace. Poté budou ze skály odstraněny zvětralé části a nebezpečné převisy. Pomocí kotevních tyčí pak bude zajištěna stabilita očištěné skalní stěny od nestabilních částí. Na zajištění horní hrady skalního masivu využije město vegetační pásy.

„Jde o rukávec z geotextílie s vegetačním substrátem, do jehož otvoru se v horní části sází rostliny. Vegetace tak neprorůstá do skály. Rukávce jsou sofistikovaně uchyceny na skále a postupem času srostou s okolním prostředím. Je to poměrně nová technologie, kterou jsme již použili u Košuteckého jezírka. Tam se to osvědčilo, a tak jsme se rozhodli ji použít i v Lobezském parku. Na skálu se tak dostane zeleň, aniž by narušovala samotnou skálu,“ říká vedoucí oddělení urbanistické zeleně Správy veřejného statku města Plzně Hana Hrdličková.

Skalní stěny u Košuteckého jezírka v Plzni se rozpadají, město musí masiv stabilizovat

Stabilizaci skalní stěny v parku u Košuteckého jezírka musí zajistit město Plzeň. Už v září 2016 se na místě bývalého pískovcového lomu zřítil skalní blok o velikosti přibližně dva metry krychlové. Vlivem vodní a větrné eroze teď vznikají ve...

Lobezský park vznikl ve vytěženém pískovcovém lomu v letech 1933 až 1935. Součástí parku je již zmíněná skalní stěna. Po roce 1945 začal park postupně zarůstat a jeho část musela ustoupit výstavbě bytových domů. K obnově zeleně došlo až o roce 1990. Poslední velkou revitalizací prošel park v roce 2018. Obnovy se dočkaly cesty a přibyl také nové mobiliář a herní prvky. Vlastní historický park má v současné době rozlohu 4,1 hektaru. V nedávné době však k němu byla přičleněna plocha v nivě řeky s rozlohou 1,5 hektaru, kde vznikla jezírka a odpočivné plochy. S jeho dalším rozšířením v údolní nivě se počítá i v dalších letech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky obnova parku, skalní stěna, Lobezský park, skála, TOP 09, Michal Vozobule, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem se uzavřela část Lobezského parku, město pracuje na zajištění stability pískovcové skály  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.