Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Plzeňský kraj s úřadem práce oslovily 1600 firem, zda by zaměstnaly Ukrajince, ti si zatím shánějí práci sami

Jaké mohou najít uplatnění stovky Ukrajinců přicházejících do Plzeňského kraje? Kvůli této otázce obeslalo vedení krajského úřadu spolu s Úřadem práce (ÚP) zhruba 1600 firem v regionu, zda by zaměstnaly Ukrajince, kteří do ČR utekli před válkou v jejich rodné zemi. Zájem zatím není velký.

„Tím, že sem z 90 procent chodí lidé, kteří tu mají nějaké vazby, tak si práci shánějí vlastními silami. Ale určitě jsme připraveni jim pomoci, chceme, aby měli informace," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Úřad práce teď podle něj dává dohromady poptávku firem. „Oslovili jsme většinu firem v regionu, na něž jsme měli kontakty, s tím, že bychom velmi uvítali, kdyby nabídly místa. Uvidíme, jaká bude odezva," řekl ředitel plzeňského úřadu práce Zdeněk Novotný. Zájemců o práci zatím podle něj moc není, přijíždějí totiž hlavně matky s dětmi. U nich by šlo spíše o jednodušší činnosti na zaučení. Hejtman má informace, že některé firmy se budou snažit přizpůsobit ženám režim obvykle mužské práce, například změnou směn.

„Některé firmy už Ukrajincům práci nabízejí. A pokud se najde vhodný člověk, tak mu to samozřejmě nabídneme. Ale teď pořád ještě musíme vydávat pracovní povolení. Pouze u nich nezkoumáme, jestli na to místo máme Čecha," vysvětluje Novotný. Zájem o zaměstnance má třeba gastronomie, magistrát a nemocnice, kam se kraj s ÚP pokouší sehnat zdravotní sestry. Kvalifikované svářeče nebo obráběče kovů, kteří museli odejít do války, ale zřejmě firmy z regionu těžko seženou.

Válečným uprchlíkům pomáhají desítky dobrovolníků, vaří jim polévku i shání materiální pomoc

Před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém Prioru se nepřestávají tvořit dlouhé fronty uprchlíků, kteří mají za sebou i několikadenní cestu. Neméně dramatická je situace před pracovištěm odboru azylové a migrační politiky...

Na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) u plzeňského hlavního nádraží sděluje ÚP uprchlíkům základní informace, konkrétní pracovní pozici musí řešit na okresních pracovištích úřadu práce. „Musí tam být nahlášené volné místo s příznakem pro cizince. A musí podat standardní žádost o pracovní povolení a spárovat s volným místem. Poté mohou mít práci v jednotkách dnů," upřesňuje Novotný.

Úřad práce se teď podle něj snaží zvládnout žádosti o mimořádné okamžité pomoci zhruba 2500 korun a vyplatit je. „Máme už vybrané stovky žádostí," uvedl Novotný. ÚP funguje v KACPU na dvě směny od 07:00 do 19:00. „Poskytnou informace, kde jsou naše okresní pobočky, nabírají žádosti o mimořádnou pomoc, pomáhají s vyplňování s tlumočníky a podají informace třeba o zaměstnavatelích, kteří už řekli, že by rádi nějaké Ukrajince zaměstnali," dodal Zdeněk Novotný.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Ukrajina, krize, válka, uprchlíci, zaměstnání, úřad práce, Plzeňský kraj, firmy, ukrajinští zaměstnanci, Úřad práce České republiky, Zdeněk Novotný, Česko, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj s úřadem práce oslovily 1600 firem, zda by zaměstnaly Ukrajince, ti si zatím shánějí práci sami  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.