Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Fotka ukrajinského lékaře s miminkem v náručí obletěla svět, jeho žena se synem našli azyl v Plzeňském kraji

Snímek dětského lékaře z kyjevské nemocnice Okhmatdyt vyvolává velké emoce. Pediatr Demydov drží v náručí dítě, které je závislé na přístrojích a nemůže být mezi ostatními v bezpečí podzemního krytu. Muž hlídá miminka s brokovnicí v ruce a na sociální sítě dal i vzkaz, aby lidé pomohli jeho ženě a malému synkovi, kteří kvůli válce museli opustit svůj domov. Mladá maminka spolu s ostatními přicestovali do Česka vlakem a našli zázemí v Plzeňském kraji.

„Moje žena se synem a rodinou jsou v České republice v Plzni. Přátelé a sledující, jestli můžete, zkuste jim pomoci,“ napsal lékař na svůj Instagramový profil. Během chvilky jeho vzkaz vyslyšely desítky lidí. „Přišlo mi přes 150 zpráv s nabídkou pomoci. Jsem všem moc vděčná a cením si toho. Všem moc děkuji. Je nás 13, pět dospělých a další jsou děti a teenageři,“ říká mladá maminka s tím, že jim cesta vlakem trvala dohromady dva a půl dne.

Kromě střechy nad hlavou získali váleční uprchlíci také humanitární pomoc. Základní hygienické potřeby, jídlo a oblečení. „Moc děkuji všem lidem z České republiky. Jste neuvěřitelní,“ vzkazuje Demydovova. Momentálně pobývá v Hyršově na Domažlicku.

Její muž je pediatrem v nemocnici Okhmatdyt. Na sociální sítě přidává další snímky a videa, zachycující dramatickou situaci v nemocnici, kde se o ty nejmenší pacienty starají v protileteckých krytech. Sdílí i příspěvky svých kolegů, kteří se snaží pomoci zraněným dětem. Sám zůstává na oddělení s miminky odkázanými na přístroje. „Děti závislé na kyslíku zůstaly v nemocnici. Operační sály přijímají raněné. Děkuje našim vojákům za jejich práci. Budeme stát do posledního!“ napsal lékař.

Bývalý Prior se promění v centrum pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, Plzeň už má desítky zájemců o ubytování

Plzeňský kraj zřídí centrum pomoci pro lidi, kteří utíkají z válkou zmítané země. Středisko bude fungovat nepřetržitě 24 hodin denně. Ukrajincům pomohou vyřídit víza, doklady, registraci ke zdravotnímu pojištění i jim poskytnou humanitární a...

Plzeň pomůže pěti miliony korun

Svou pomoc mohou lidé nabízet na webu pomahejukrajine.cz, materiální potřeby, nyní hlavně trvanlivé potraviny a hygienické potřeby, mohou nabídnout na e-mail krize@dchp.charita.cz nebo osobně donést každý všední den od 9:00 do 15:00 hodin na adresu Cukrovarská 16 nebo na magistrátní odbor sociálních služeb v Martinské 2, 1. patro.

Plzeňští radní souhlasí s poskytnutím humanitární pomoci pro občany Ukrajiny postižené válkou. Plzeň k těmto účelům vyblokovala pět milionů korun z městského fondu rezerv a rozvoje. Pomoc spočívá také v poskytnutí až deseti městských bytů pro válečné uprchlíky, kdy první z nich už do Plzně přijeli. Konkrétně realizovanou pomoc a využití finančních prostředků budou schvalovat zastupitelé na svém nejbližším jednání.

„Kromě této pomoci radní města Plzně schválili také navýšení rozpočtu Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně o částku 990 tisíc korun, která už nyní může sloužit k poskytnutí neodkladné pomoci uprchlíkům, například k základnímu vybavení městských bytů, nebo zajištění krátkodobého ubytování při příchodu do Plzně. O první rodiny, které do Plzně přijely, se už staráme, přijetí dalších občanů očekáváme v nejbližších dnech,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf (ODS), jenž má koordinaci opatření na starost.

Mezi Plzeňany se zvedla obrovská solidarita a ochota udělat dobrý skutek. Sbírek je však velké množství napříč celým krajem a je třeba pomoc koordinovat. Přehled jak a kde můžete pomoci najdete na webových stránkách města.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Instagram manželů Demydovových

Štítky Ukrajina, krize, válka, firmy, Plzeň, Hyršov, solidarita, pomoc, Plzeňský kraj, lékař, nemocnice, Česko, uprchlík, ODS, Rusko, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotka ukrajinského lékaře s miminkem v náručí obletěla svět, jeho žena se synem našli azyl v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.