Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pobočka Sberbank na Americké třídě v Plzni je nadále uzavřená, banka v Česku zřejmě úplně skončí

, aktualizováno 28. února 2022, 10:43

Banka s vazbami na Rusko neotevře své české pobočky ani dnes. Důvodem je zásadní odliv klientů kvůli válce na Ukrajině. Pozastavené jsou také kreditní transakce, internetové bankovnictví a nefungují ani bankomaty. Celou věc řeší i Česká národní banka (ČNB), která dnes zahájila kroky k odebrání licence. Už v pátek se před bankou na Americké třídě v Plzni tvořily fronty lidí, kteří si přišli hlavně zrušit své účty. Dvě hodiny před zavírací dobou se ale dozvěděli, že mají jít domů a přijít případně v pondělí.

Před plzeňskou pobočkou ruské Sberbank se dnes tvořily fronty, lidé se domáhali svých úspor

Před pobočkou banky na Americké třídě dnes postávaly hloučky lidí, kteří si převážně přišli zrušit účet. Banka s vazbami na Rusko nečekaně zavřela své dveře o dvě hodiny dříve. Důvodem byly obavy o bezpečnost zaměstnanců. Vedení pobočky nicméně...

Bankovní rada ČBN se na svém mimořádném jednání shodla v tom, že Sberbank CZ selhává a nelze předpokládat, že by se to mohlo v dohledné době změnit. „Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ ujišťuje guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Zároveň doplňuje, že se nastalé situaci ČNB od počátku intenzivně věnuje a činí kroky tak, aby dopady na klienty Sberbank byly co nejmenší. Zároveň národní banka vydala předběžná opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

„Je mi velice líto situace, které nyní čelí naši klienti, obchodní partneři i zaměstnanci. I přes úzkou spolupráci s naším akcionářem se nám bohužel nepodařilo nadále zajistit poskytování služeb našim klientům v plném režimu. Společně s našimi zaměstnanci vyvíjíme maximální úsilí k tomu, abychom překonali následky aktuální geopolitické situace a našli co nejpřijatelnější řešení pro všechny naše klienty co nejdříve," uvedla předsedkyně představenstva a generální ředitelka Sberbank CZ Marijana Vasilescu.

Banka nejen zavřela své pobočky, ale rovněž zablokovala karty klientů a pozastavila internetové bankovnictví. Svým postupem překvapila už v pátek desítky lidí i v Plzni, kteří se přišli do banky informovat a většina z nich si chtěla zrušit účet. O tom, že se má pobočka ve dvě hodiny uzavřít nikdo nevěděl, a tak s úderem 14. hodiny všechny zaskočilo, když muž v bílé košili vylepil na dveře papír o změně otevírací doby a zamkl dveře.


V pátek na situaci před pobočkou dohlíželi také policisté, žádné konflikty ale řešit nemuseli

 „Ti, kteří mají u nás vklady do výše 100 tisíc euro, tak ty jsou pojištěné a nepřijdou o ně. Týká se to i firemních vkladů. Ti, co mají větší částky o ně také nepřijdou, protože banka má zhruba devět miliard vlastního jmění. Akorát to nebude možné vyplatit hned. Bohužel, ten tlak je neúnosný,“ řekl v pátek vedoucí plzeňské pobočky.

Ze zákona jsou do výše 100 euro pojištěné vklady fyzických i právnických osob a náhrady se poskytují do 100 procent výše vkladu. „Výplatu náhrad vkladů bude organizovat Garanční systém finančního trhu prostřednictvím finanční instituce, kterou určí. Garanční systém musí spustit výplatu do sedmi pracovních dnů od rozhodného dne, tedy ode dne, kdy obdrží písemné oznámení ČNB o neschopnosti banky v krizi dostát závazkům vůči klientům,“ vysvětluje mluvčí ČBN Markéta Fišerová. Garanční systém finančního trhu disponuje nyní částkou 35 miliard korun výplatu vkladů podléhajících pojištění.

„Ubezpečuji vkladatele, že Garanční systém disponuje dostatečným množstvím finančních prostředků k uspokojení všech oprávněných nároků na výplatu náhrad vkladů,“ dodala výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová. Systém zahájí výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března. Očekávané výplaty náhrad činí přibližně 28,5 miliardy korun.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze. Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a asi 120 tisíc klientů.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky banka, Sberbank, peníze, finance, úspory, Plzeň, Rusko, Ukrajina, Česká národní banka, Česko, Sberbank CZ, ruská invaze na Ukrajinu, finanční trh, Jiří Rusnok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pobočka Sberbank na Americké třídě v Plzni je nadále uzavřená, banka v Česku zřejmě úplně skončí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.