Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Plzeňané projevují obrovskou solidaritu s Ukrajinci a ve sbírkách darují spacáky, dětské oblečení i léky

, aktualizováno 27. února 2022, 11:53

Situace na Ukrajině nenechává Západočechy chladnými a nabízí městu i charitám svou pomoc. Prosbu o spacáky, karimatky či léky sdílel také Skautský institut v Plzni, kde se během pouhých dvou hodin vytvořila velká hromada darovaných věcí. Pro velký zájem bude sbírka pokračovat také dnes i ve všední dny. Střechu nad hlavou pro lidi prchající před válkou shání také Diecézní charita.

Do sídla Skautského institutu v Plzni přinášeli lidé v sobotu dětské oblečení, spacáky i léky. Sbírka bude i nadále pokračovat a nejvíce pomůže darované zdravotnictvé vybavení, zejména škrtidla a vítané jsou i trvanlivé potraviny. „Pět osobáků a jedna dodávka. Vše naplněno až po strop humanitární pomocí. Takový je naprosto úžasný výsledek včerejší bleskové sbírky. Vše jsme ještě včera večer odvezli pražskému Skautskému institutu, který zajišťuje odvoz materiálu skautům ze Lvova. Sbírka pokračuje i v následujícím týdnu z důvodu enormního zájmu a solidarity. Maximum se budeme nadále snažit doručit na Ukrajinu. Je ale možné, že část také bude potřeba využít pro uprchlíky, kteří dorazí do ČR,“ uvedl Skautský institut v Plzni. Otevřeno bude mít také dnes na adrese Americká 29 od 15:00 do 18:00 a ve všední dny od 18:00 do 20:00 hodin. Pomoc lidem z Ukrajiny poptává i Diecézní charita Plzeň.

Do sbírky na pomoc Ukrajině se zapojilo také gymnázium na Mikulášském náměstí a Církevní gymnázium Plzeň. „Máme kontakty na místní samosprávu ve Lvovské oblasti, takže víme, co potřebují, a jsme v kontaktu s autobusovými dopravci, kteří věci na Ukrajinu doručí,“ uvedlo gymnázium. Zapotřební jsou mýdla, zubní pasty, dětské plenky a dámské hygienické potřeby. Lidé mohou nosit také respirátory, dezinfekce, lůžkoviny, ručníky nebo trvanlivé potraviny. Sbírka začne v pondělí 28. 2 a potrvá až do odvolání.

„Je obdivuhodné, jaká vlna podpory a solidarity se projevuje mezi občany ČR, a konkrétně v Plzni a Plzeňském kraji, ohledně neomluviteného napadení Ukrajiny ze strany Ruské federace. Společně se svými kolegyněmi a kolegy z vedení města Plzně a městských obvodů dostáváme od čtvrtečního rána nabídku na pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny, ale také dotazy, jak je město Plzeň připraveno tuto situaci řešit,“ říká plzeňský radní David Šlouf (ODS).

Všechny hlavní nevládní organizace, které pracují s migranty v ČR, se spojily a vytvořily jedno centrální místo koordinace pomoci pro současnou krizi na Ukrajině. Pokud nabízíte ubytování, tlumočníka nebo chcete nabídnout materiální pomoc, využijte webové stránky pomahejukrajine.cz

Podle něj je zcela zásadní veškerou podporu cíleně koordinovat mezi vládou, kraji, obcemi a poskytovali sociálních služeb. Plzeňský primátor Pavel Šindelář již jmenoval skupinu pro pomoc lidem z Ukrajiny. „Z fondu svých městských bytů by Plzeň zajistila a dala v nejbližších týdnech k dispozici deset bytových jednotek, pomohlo by i se zajištěním zázemí v penzionech i jiných ubytovacích kapacitách. Je také připraveno vytvořit finanční fond, z něhož by byla koordinovaně vyplácena pomoc,“ řekl Šlouf naší redakci s tím, že by se mělo jednat o částku šest milionů korun.

Ukrajincům, kteří by projevili zájem zůstat v Plzni, pomůže město s vyřizováním víz, pracovních povolení a přijetí dětí do škol a školek. Radnice dále využije služeb tlumočníků a obrátí se také na firmy, které zaměstnávají lidi z Ukrajiny. Plzeň je taktéž připravená zajistit cizincům doprovod na Úřad práce. Nutné je také zajistit lidem lékařskou pomoc.

Lidé v Plzni vyjádřili podporu bombardované Ukrajině, na setkání přišli Češi, Ukrajinci i Rusové

Asi 200 převážně mladých lidí se v podvečer zúčastnilo setkání na plzeňském náměstí Republiky na podporu Ukrajiny. Nechyběli mezi nimi současní i bývalí studenti Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) z Ukrajiny, ale i z Ruska. Všichni společně...

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skautský institut v Plzni/Jakub Adámek

Štítky Plzeň, solidarita, Ukrajina, uprchlíci, pomoc, válka, Skautský institut, Česko, Rusko, Pavel Šindelář, ODS, Úřad práce České republiky, Církevní gymnázium Plzeň, Diecézní charita Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané projevují obrovskou solidaritu s Ukrajinci a ve sbírkách darují spacáky, dětské oblečení i léky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.