Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Putin je válečný zločinec, který jednat nechce a nebude. Musíme se rychle rozhodnout, apelují plzeňští politici

Musíme se probudit a začít rychle jednat, shodují se představitelé města i poslanci z Plzeňského kraje. Reagují tím na ruskou agresi vůči Ukrajině, kterou Putin ve svém projevu označil za „speciální vojenskou operaci“. Raketové útoky a výbuchy jsou hlášeny z Kyjeva, z letiště Boryspil a dalších velkých ukrajinských měst. Invaze má už i první oběti.

Symbolickým vyvěšením vlajky vyjádřili podporu Ukrajině zástupci města i Plzeňského kraje

Na Rašínově domu, který je sídlem Plzeňského kraje, vlaje ode dneška ukrajinská vlajka. Ke stejnému gestu přistoupila také plzeňská radnice na náměstí Republiky. Vlajku už včera vyvěsili zástupci dalších institucí po celé republice včetně budovy...

„Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu,“ napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru před pátou hodinou ráno a doplnil, že úderům čelí řada měst. Odstřelováno je také letiště v Ivano-Frankivsku. Postup Kremlu odsoudili také čeští politici.

Ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska, uvedla ráno ukrajinská pohraniční stráž. Hlásí útoky na pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště s využitím dělostřelectva, těžké vojenské techniky i ručních zbraní. Útok se podle ukrajinských pohraničníků odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

„Stejně jako v roce 1968 se vojenské cvičení proměnilo v regulérní invazi. Rusko celou dobu lhalo a opět bez důvodu vojensky napadlo samostatný stát. Musíme jasně reagovat,“ apeluje bývalý primátor Plzně a současný ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Jsou cestou sankce? Podle poslance za TOP 09 Marka Ženíška musí být tato cesta rázná a nekompromisní. „Sankce vůči Rusku musí být zničující a hned. Rusko musí být izolováno všemi prostředky. Zbraně, finanční i humanitární pomoc. Musíme se probudit, začít jednat a přestat nekonečné debaty o “prostoru pro jednání.” Putin je válečný zločinec, který jednat nechce a nebude,“ uvedl Ženíšek.

„Připínání stužek agresora nezastaví.“

Na sociálních sítích se k situaci vyjádřil také poslanec a exhejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (STAN). Podle něj bychom se měli zamyslet nad tím, jestli se budeme ochotni uskromnit a pomoci Ukrajině.

„Vyjádření solidarity, připínání ukrajinských stužek a zákaz dovozu nedůležitých komodit a zboží agresora nezastaví. Máme odvahu na odstavení Ruska od mezinárodního měnového systému a zrušení dovozu plynu? Znamená to obrovskou transformační výzvu pro Česko a zhoršení životní úrovně obyvatel. Další ustupování ruské agresi může ale v budoucnu přinést nestabilitu a mezinárodní problémy, které do našich životů zasáhnou daleko více. Češi, Moravané a Slezané se budou muset rozhodnout, jestli jsou ochotni Ukrajinu podporovat i za cenu svých potíží,“ zamýšlí se Bernard.

Invazi odsoudili i další představitelé města, například náměstek primátora David Šlouf (ODS). „Nenechme se zmást Putinovou propagandou, jedná se o neomluvitelné porušení mezinárodního práva a barbarskou agresi vůči suverénnímu státu,“ napsal na svůj Facebook.

Bez ostrého komentáře nenechal události ani místopředseda ČSSD Robin Šín „Ukrajinci, Ukrajino, jsme s vámi, myslíme na vás. Prokazatelně jste oběťmi agresivní útočné války. Svobodný svět si musí přestat hrát na sankce a "ty ty ty" a konečně musí dát ruské diktatuře přes hubu,“ napsal rázně. „Mé myšlenky v tuto chvíli patří ukrajinskému lidu, jehož bezpečnost byla dnes Ruskem významně narušena. Odsuzuji ruskou invazi na Ukrajinu a věřím v brzkou reakci mezinárodního společenství,“ sdělila plzeňská poslankyně za hnutí ANO Ivana Mádlová.

Neziskové organizace v České republice vyhlásily sbírky na pomoc lidem na Ukrajině. Zájemci mohou finančně přispět ve sbírkách osvědčených organizací jako jsou Člověk v tísni nebo Charita Česká republika. Výtěžek většiny sbírek pomůže lidem zasaženým válkou zajistit základní životní potřeby.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Ukrajina, vlajka, podpora, reakce, útoky, Rusko, politici, Plzeň, Plzeňský kraj, poslanci, Vladimir Vladimirovič Putin, Česko, Kyjev, ruská invaze na Ukrajinu, Boryspil, Dmytro Kuleba, Marek Ženíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Putin je válečný zločinec, který jednat nechce a nebude. Musíme se rychle rozhodnout, apelují plzeňští politici  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.