Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Po dešti a oblevě mají šumavské areály v oblasti Železné Rudy a Špičáku upravené sjezdovky

Stále dobré podmínky jsou před nadcházejícím víkendem na horách v Plzeňském kraji. I přes oblevu a čtvrteční dešťové přeháňky se mohou lyžaři těšit na připravené upravené sjezdovky i běžecké stopy. Silný vítr také ve čtvrtek zastavil dočasně lanovky na Pancíř a na Špičáku, ale v pátek už byly opět v provozu.

V největším zimním středisku kraje, Železné Rudě, se lyžuje na Špičáku, v areálu Nad Nádražím - Belveder, na Samotách, Weissově louce, Alpalouce, na Debrníku a Goldhofu. Na sjezdovkách leží až kolem půl metru sněhu. Kromě Železné Rudy se lyžuje také na svahu v Kašperských Horách, provoz už ukončila sjezdovka v Nýrsku,

Největší areál kraje Ski&Bike Špičák nabízí lyžování na všech svých sjezdovkách včetně snowparku. Leží na nich minimálně půl metru sněhu, který je po aktuálním oteplení a dešti mokrý. „I tento týden byla za dobrého počasí návštěvnost velmi pěkná, například v pondělí se opět blížila dvěma tisícům. Na víkend už by se mělo podle předpovědi ochladit a připadnout by měl i čerstvý sníh,“ řekl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Na Špičák se po pěti letech vrátí série světového poháru horských záchranářů Paraski World Cup 2022. Závod je kombinací obřího slalomu a seskoku padákem na přesnost. Tradici má od roku 1950 a simuluje trénink horských záchranářů. Modeluje seskok záchranářů do bezprostřední blízkosti raněného, poskytnutí první pomoci a následný transport raněného na lyžích do lépe přístupného terénu pro poskytnutí další pomoci. Obří slalom se jede v pátek 18. února dopoledne na sjezdovce číslo tři Slalomové. Seskoky padákem z výšky 1000 metrů na terčík o velikosti dva centimetry aktéři absolvují v dalším železnorudském středisku Samoty, informoval o tom mluvčí špičáckého areálu Karel Samec.

Běžkaři, které neodradí silný vítr, mohou na Šumavě vyjet do stop upravených v minulých dnech například v okolí Modravy. Okolo obce leží zhruba 40 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách je ho více. Ve stopách může být ledovka, upozorňuje modravské infocentrum. Na Železnorudsku leží od deseti do 80 centimetrů sněhu podle polohy. Běžecké tratě v oblasti jsou dobře sjízdné pro oba způsoby běhu.

„Povrch je uježděný a není tak rozměklý, jak by se mohlo při současných vysokých teplotách zdát. Vlivem silného větru je povrch tratí v lesních úsecích znečištěný větvičkami a jehličím," uvedlo železnorudské informační centrum. Běžkaři by měli být vzhledem k silnému větru opatrní zejména v zalesněných úsecích, kde hrozí pády větví i stromů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky lyžařská střediska, hory, sněhové podmínky, Šumava, Ski&Bike Špičák, Železnorudsko, závod, Paraski, sjezdovka, Špičák, Železná Ruda, vichřice, Plzeňský kraj, Belveder, Plesná, Nad nádražím, Kašperské Hory, Nýrsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dešti a oblevě mají šumavské areály v oblasti Železné Rudy a Špičáku upravené sjezdovky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.