Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Konečná bilance větrné smršti: Hasiči měli téměř 600 výjezdů, spadané stromy způsobily řadu nehod

Silný vítr, který se prohnal celou republikou způsobil nemalé škody. Hasiči v Plzeňském kraji měli na kontě 588 výjezdů, což je jeden z nejvyšších počtů za poslední roky. Napilno měli také policisté, kteří museli řešit několik nehod způsobených popadanými stromy. Bez proudu se včera octlo téměř 30 tisíc domácností, v současné době je bez elektřiny 700 lidí.

„Od včerejška do dnešní sedmé hodiny ranní jsme měli 588 výjezdů kvůli silnému větru. 107 z nich byly případy poškozených střech, reklamních poutačů, billboardů, spadlých elektrických kabelů a podobně. Poslední výjezd na padlý strom byl před půl jedenáctou večer. Dnešní první výjezd byl ve čtvrt na pět ráno a prozatím máme dnes pět výjezdů na padlé stromy,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Vítr zvedl za jízdy kapotu auta a řidič následně havaroval, záchranáři museli ošetřit tři zraněné děti

Silný poryv větru otevřel za jízdy víko motoru a řidič škodovky rázem přišel o výhled z vozu. Z toho důvodu přejel s autem do protisměru a srazil se s protijedoucím BMW. K nehodě došlo na silnici I. třídy č. 22 mezi obcemi Domažlice a Kdyně.

Se silnými poryvy větru se trápili také řidiči. Brzy ráno došlo například k nehodě mezi obcemi Štítary a Vítání.  Silný vítr vyvrátil suchý strom, který pak spadl na právě projíždějící auto. Nehoda se obešla bez zranění. Škoda na vozu nicméně činí 20 tisíc korun. O pár hodin později vyjížděli policisté k další havárii, tentokrát do Horšovského Týna.

„Jednapadesátiletému řidiči osobního vozidla BMW X5 jedoucímu ve směru jízdy z ulice Domažlická do ulice Na Přeložce spadla vlivem nárazového větru na zadní sklo střešní krytina, která spadla ze střechy domu. Na vozidle BMW došlo ke škodě 25 tisíc korun, nikdo nebyl zraněn,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Téměř ve stejnou dobu padaly stromy na silnici I. třídy č. 22 mezi obcemi Domažlice a Kdyně v katastru obce Kout na Šumavě. Řidičům osobních vozidel Škoda Octavia a Volkswagen Transporter jedoucím ve směru jízdy na obec Kdyně spadly na vozidla suché stromy, které se vyvrátily rovněž vlivem silného nárazového větru. „Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen dechovými zkouškami. Škoda na vozidle Volkswagen byla vyčíslena na 20 tisíc korun, na vozidle Škoda na 40 tisíc korun,“ doplnila Brožová.

Bez proudu zůstává 700 domácností

V Plzeňském zůstává bez dodávek proudu 700 domácností, ve čtvrtek jich bylo až 30 tisíc. Jde hlavně o chatové osady, hájovny a další okrajové lokality. Distributor ČEZ očekává, že je připojí dnes dopoledne. Železniční tratě jsou všechny průjezdné, zavřené jsou tři menší silnice.

„Řešíme ještě 16 poruch na vedení vysokého napětí. Odstraníme je během dopoledne. Předpokládáme, že ještě dnes budou lidé hlásit poruchy na nízkém napětí poté, až přijedou zkontrolovat chaty a chalupy," řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

FOTOGALERIE: Plzeňským krajem se prohnal silný vítr

Čtvrtek, 17. února 2022, 10:50

Foto: Hasiči Železná Ruda
Foto: HZS PK
 

Podle webu Českých drah už není přerušený provoz na žádné hlavní ani regionální trati. Krajští silničáři hlásí ještě uzavřené tři silnice, které by se měly po zásahu dřevařů zprovoznit během dopoledne. Jde o komunikaci druhé třídy z Tachova na Svobodku až na hranice a třetí třídu z Velkých Dvorců do Kundratic, obě na Tachovsku. Silnice jsou v městských lesích, kde si prořezání polámaných stromů zajišťují obce. Uzavřená je také silnice třetí třídy z Vidžína na Branišov ve směru na Karlovy Vary, kde odtěžení dřeva zajišťuje církevní řád jako vlastník lesa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky vítr, počasí, Plzeňský kraj, hasiči, nehody, popadané stromy, policie, strom, havárie, vichřice, ČEZ, Český hydrometeorologický ústav, BMW, Volkswagen, Kdyně, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konečná bilance větrné smršti: Hasiči měli téměř 600 výjezdů, spadané stromy způsobily řadu nehod  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.