Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Doživotně odsouzený sériový vrah Josef Kott se domáhá obnovy procesu, se svým komplicem usmrtil čtyři lidi

Obnovy řízení se u plzeňského krajského soudu domáhá na doživotí odsouzený čtyřiašedesátiletý Josef Kott. V roce 1995 ho spolu s komplicem Michalem Kutílkem poslal soud pravomocně na doživotí za čtyři vraždy, které spáchali v květnu 1990 během necelých dvou dní. Pátý člověk jejich útok přežil. Kott se na rozdíl od Kutílka k vraždám nikdy nepřiznal. Tvrdí, že neměl dosud spravedlivý proces. Kutílek ve věznici v roce 2017 ve věku 66 let zemřel. Jsou označováni jako první sérioví vrazi v polistopadové historii ČR. Soud dnes případ odročil na začátek března.

Kott a Kutílek: První sérioví vrazi polistopadové éry dokázali během 26 hodin usmrtit čtyři lidi

Dva recidivisté z Plzeňska v květnu roku 1990 chladnokrevně zavraždili čtyři lidi a jednoho vážně zranili výstřelem do hlavy. V době, kdy uklízeli mrtvá těla dvou mladých stopařek, zrušil prezident Václav Havel trest smrti, který by si dvojice za...

Podle rozsudku Kott s Kutílkem, který byl převlečen za příslušníka Veřejné bezpečnosti, v noci na 2. května 1990 zastřelili nočního hlídače v Nýřanech na Plzeňsku a vzali mu zbraň. Téže noci vzali při cestě vozem Tatra 613 do Prahy dvě sedmnáctileté stopařky z Berouna. V lesích u Zbirohu je ubodali desítkami ran nožem. Ve stejný den, 2. května 1990, tehdejší Federální shromáždění zrušilo v Československu trest smrti. Následující den Kott s Kutílkem zastřelili v Praze řidiče taxíku a sebrali mu peníze, při návratu do Plzně časně ráno přepadli a postřelili britského řidiče kamionu, který útok přežil a později je identifikoval. Policie je zadržela za několik dní.

Kott dnes před soudem řekl, že je ve vězení 31 let za věci, které nespáchal. Uvedl, že odsouzen byl jen na základě výpovědi nevěrohodného recidivisty, spoluobviněného Kutílka, kterému podle něj soudy věřily, i když měl bohatší kriminální historii. Znalci prý také z Kotta udělali sexuálního devianta, aby mohl být odsouzen, tvrdí.

U soudu svědčil Kottův synovec

Svou žádost o obnovu řízení opíral Kott o výpověď svého synovce, který údajně zaslechl jeho rozhovor s Kutílkem v době mezi spáchanými vraždami. Synovec dnes u soudu řekl, že byl jako čtrnáctiletý v roce 1990 v domě ve vsi nedaleko Zbiroha svědkem hádky mezi strýcem Josefem Kottem a pro něj neznámým mužem - Kutílkem. Zaslechl prý, jak strýc muži říkal, že se něco pokazilo, že se stalo něco, na čem nebyli domluveni. Hádali se a strýc Kott Kutílkovi řekl, že s ním už nikam nepojede. Kutílek mu ale hrozil pistolí a vyhrožoval mu, že s ním jet musí, jinak mu prý obrátí život naruby. Oba muži pak prý odjeli Tatrou 613. Kott tvrdí, že Kutílek ho k cestě do Prahy přinutil. Synovec tento zážitek popsal v dopise už v době konání procesu v 90. letech, jeho otec ho ale pak prý tehdy donutil říci, že si vše vymyslel.

Vrchní soud pravomocně osvobodil doživotně odsouzeného Roberta Tempela, ve vězení je už téměř 20 let

Dvacet let už pobývá Robert Tempel ve vězení, kam se dostal na základě rozsudku za dvojnásobnou vraždu dvou mužů, spáchanou v roce 2001 na parkovišti na Sokolovsku. Dnes pražský vrchní soud Tempela pravomocně osvobodil. Odvolací senát tak...

V roce 2006 se Kott s Kutílkem neúspěšně domáhali obnovy procesu. V průběhu tohoto jednání Kutílek překvapivě uvedl, že všechny vraždy spáchal jen on sám. Jakožto satanista prý prováděl rituál. Kott potom podle svých slov už rezignoval na snahu dosáhnout spravedlivého procesu a nevěřil ve spravedlnost v České republice. U soudu dnes řekl, že k podání žádosti o obnovu řízení ho inspiroval úspěch doživotně odsouzeného vězně Roberta Tempela. Tempel byl loni zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu. Také Kott chce, aby se jeho případ dostal před evropský soud.

Obnovy procesu chce dosáhnout tím, že poukazuje na nevěrohodnost tvrzení spolupachatele Kutílka a naopak chce posudek, který by potvrdil jeho věrohodnost. V návrhu na obnovu procesu mimo jiné uvádí, že se Kutílek údajně ve věznici později přiznal ještě k jedné vraždě v Plzni, která předcházela sérii vražd z května 1990 a která vykazovala stejné znaky, jako vražda stopařek. „S ohledem na změnu výpovědi Michaela Kutílka v minulém řízení (v roce 2006 při předchozím jednání o obnově procesu) neexistují žádné důkazy, ať přímě či nepřímé, které by usvědčovaly mého klienta ze skutků, pro které byl uznán vinným," řekla Kottova právnička Andrea Janková.

Krajský soud v Plzni odsoudil Kotta na doživotí už v říjnu 1991, Kutílkovi vyměřil 25 let vězení. Po odvolání a novém projednání vynesl krajský soud dva doživotní tresty v červnu 1995, v říjnu je potvrdil Vrchní soud.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Chaloupka Miroslav

Štítky soud, Josef Kott, sériový vrah, Kutílek, Plzeň, 90. léta, vražda, doživotí, Česko, Praha, výpověď, Veřejná bezpečnost, Tatra 613, Zbiroh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doživotně odsouzený sériový vrah Josef Kott se domáhá obnovy procesu, se svým komplicem usmrtil čtyři lidi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.