Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vrchní soud pravomocně osvobodil doživotně odsouzeného Roberta Tempela, ve vězení je už téměř 20 let

Dvacet let už pobývá Robert Tempel ve vězení, kam se dostal na základě rozsudku za dvojnásobnou vraždu dvou mužů, spáchanou v roce 2001 na parkovišti na Sokolovsku. Dnes pražský vrchní soud Tempela pravomocně osvobodil. Odvolací senát tak potvrdil rozsudek plzeňského krajského soudu z roku 2007 a zamítl odvolání státní zástupkyně. Odsuzující verdikty, které následně poslaly muže na doživotí do vězení, zrušil letos v červenci Ústavní soud. Tempel vinu od začátku odmítal.

Na svobodu se ale Robert Tempel přezdívaný „Psycho“ ještě nedostane, musí si prý odpykat zbytek předchozího trestu za loupeže. To ale jeho advokáti považují za nezákonné, podle nich byl trest již promlčen nebo vykonán. Obrátili se proto opět na Ústavní soud, který podle právního zástupce Jakuba Kříže rozhodne ve věci příští úterý.

Soud tak zareagoval na Tempelův úspěch u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. „Naše rozhodnutí bylo značně ovlivněno tím, že jsme museli přihlédnout k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a následně Ústavního soudu," prohlásil předseda senátu Robert Fremr. Podle těchto verdiktů pražský vrchní soud opakovaně pochybil, když zprošťující rozsudky Krajského soudu v Plzni rušil. Naopak se kladně vyslovil k postupu prvoinstančního soudu.

„Tím byla naše přezkumná možnost značně determinována,“ uvedl Fremr. Odvolací senát podle něj nejprve zvažoval, že znovu vyslechne klíčového svědka, který tvrdil, že se Tempel vražd dopustil. Muž s přezdívkou Biftek však v listopadu 2014 zemřel. Krajský soud, který dříve zhodnotil výpovědi obou mužů, již byli oba na místě a shodně tvrdili, že dvojici zabil ten druhý, nedokázal na základě důkazů jednoznačně Templovu vinu prokázat. Podle Fremra pak bylo na místě, aby odvolací soud jeho hodnocení respektoval.

„Doživotí jsem si již odseděl,“ konstatoval Robert Tempel. Podle své výpovědi před soudem by již v této době mohl požádat o podmíněné propuštění z vězení s tím, že se cítí nevinen. „Cesta ke spravedlnosti je dlouhá, trvala 14 let. Ale přesto je ten výrok pro mě povzbuzením a podle mě je spravedlivý," řekl po skončení jednání druhý z Tempelových advokátů Jaroslav Ortman. Nyní se budou právníci soustředit na to, aby dostali muže z vězení. Předpokládají, že Ústavní soud vyhoví příští týden jejich stížnosti.

Poté se kvůli nezákonnému pobytu ve vězení obrátí na stát s nárokem na odškodnění. Podle Ortmana budou požadovat náhradu nejen za to, že byl muž roky nelegálně za mřížemi, ale i proto, že vykonával doživotní trest, který má mnohem přísnější podmínky. „A musím říct, že velkou část strávil na samotce,“ dodal.

Nekonečná soudní jednání

Vrchní soud se případem zabýval již pošesté. Čtyřikrát zrušil verdikt Krajského soudu v Plzni, který muže pokaždé zprostil obžaloby. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co odvolací senát přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze. Muž se proti rozsudku bránil u Nejvyššího i Ústavního soudu, ale neuspěl.

Loni v létě Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva a upřela mu právo na spravedlivý proces. Proces také podle evropského soudu nebyl dokončen v přiměřené lhůtě. Český Ústavní soud následně revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí a případ vrátil odvolacímu soudu.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně muže zastřelil. Zasáhl prý i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den zakopal.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale již zmíněný Biftek, jenž byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek.

Jiří Kajínek spoluvězně Tempela zrovna nemiluje

Svérázně okomentoval svého spoluvězně Jiří Kajínek, který se v roce 2017 dočkal prezidentské milosti. Po propuštění dával rozhovory do médií, například pro TV Prima takto okomentoval svého spoluvězně z Karviné, kterým byl právě Robert Tempel.

„Uvědomte si, že mě drželi mezi největšími zrůdami, co tady jsou. Já je všechny znám osobně. Kdybych vypíchl největší kreaturu, zrůdu a hajzla – to je Robert Tempel. Udal mě, že chci utéct. Jde o to, že krade životy. Není hloupý, ale to, co má v hlavě, je otřesné, největší špína,“ popsal jej tehdy Kajínek.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Robert Tempel, soud, doživotní trest, vězení, dvojnásobná vražda, Jiří Kajínek, vrchní soud, věznice, Ústavní soud České republiky, vražda, Vrchní soud v Praze, okres Sokolov, Evropský soud pro lidská práva, Robert Fremr, Jaroslav Ortman, Štrasburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud pravomocně osvobodil doživotně odsouzeného Roberta Tempela, ve vězení je už téměř 20 let  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.