Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Plzeňský Prazdroj definitivně končí s pivem v PET lahvích, obchody doprodávají poslední kusy

V regálech obchodů už brzy nepotkáte plzeňské pivo v plastových lahvích. Největší tuzemský pivovar už z více než 70 procent stáčí pivo do vratných a znovupoužitelných obalů, tedy do sudů a klasických skleněných lahví. Prazdroj se tímto rozhodnutím snaží minimalizovat dopad svého podnikání na životní prostředí.

„Naším cílem je maximální cirkularita obalů, to znamená využívat je opakovaně, nebo je vyrobit z použitého obalu, tedy z recyklátu,“ vysvětluje ředitelka komunikace Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová. Pivní PET lahve nelze znovu využít na výrobu nových pivních lahví. Hlavní překážku představuje vnitřní ochranná membrána, která je nezbytná pro zachování kvality piva. Materiál z pivních PETek sice lze recyklovat například pro výrobu koberců, ale nelze z nich znovu vyrobit lahve nové. Proto od nich Prazdroj definitivně upustil.

S koncem plnění piva do PET lahví začal pivovar před dvěma lety, kdy tento obal přestal používat nejprve u piv Gambrinus, Radegast a Klasik. Nyní se k němu přidaly další značky, a to Kozel a Primus. „Ukončením stáčení piva do plastových obalů ušetříme ročně přes 1300 tun plastu. To vydá na řadu PET lahví dlouhou 2500 kilometrů, což odpovídá třeba trase z Plzně do Lisabonu,“ uvádí příkladem Kalousová.

Podle průzkumu pivovaru samotní spotřebitelé tento krok vítají a zhruba dvě třetiny už přešly k nákupu piva ve skleněných vratných lahví. Mnoho lidí dává také před plastem přednost plechovkám.

„Obrovskou výhodou hliníku je skutečnost, že jej lze recyklovat v podstatě do nekonečna, přičemž kvalita materiálu zůstává stejná. V případě zavedení zálohového systému tak prakticky ze starých plechovek bude možné téměř beze zbytku vyrábět nové plechovky,“ uvádí Kalousová. Plechovky z recyklátu mají navíc až o 80 procent nižší uhlíkovou stopu a spotřebuje se na ně jen pět procent energie ve srovnání s plechovkami z hliníku, který se musí nově vytěžit. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Plzeňský Prazdroj, pivo, PET lahve, ekologie, obaly, uhlíková stopa, odpad, recyklace, Plzeňský Prazdroj, a. s., pivovar, plechovka, Primus (firma), Lisabon, Gambrinus, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský Prazdroj definitivně končí s pivem v PET lahvích, obchody doprodávají poslední kusy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.