Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bezdomovci mohou na noclehárnu i se svými psy, před Domovem sv. Františka vznikly nové kotce

Zima je sice zatím mírná, přesto je největší plzeňská noclehárna pro bezdomovce ve Wenzigově ulici zcela zaplněná a musí využívat kapacity v okolních komerčních ubytovnách. Zájemci však musí splňovat podmínky jako například to, že nesmí přijít pod vlivem alkoholu či drog a jsou ochotni dodržovat pravidla. Mezi ně ještě donedávna patřil zákaz zvířat na noclehárně. To je teď díky kotcům minulostí.

„Dokud jsme kotce neměli, tak platilo omezení, že lidé se psy u nás nemohli přespat. Teď už je to možné, nejen díky dvěma kotcům venku, ale máme i dvě velké plastové přepravky, které lze využít i uvnitř,“ vysvětlil vedoucí Domova sv. Františka Džemal Gërbani.

Podle jeho slov se jedná o dlouhodobou zkušenost terénních pracovníků, kteří se setkali s lidmi, kteří by ubytovnu uvítali, ale kvůli čtyřnohým parťákům raději volili risk a přespávali v chladných nocích venku. Nové kotce se podařilo instalovat prostřednictvím města, konkrétně díky Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. Radnici to vyšlo na 26 tisíc korun.

Obyvatelé Plzně jsou nápadem zatím poněkud rozpolceni. Jedni v tom vidí přílišné podstrojování lidem bez domova. Druzí poukazují na fakt, že takto může využít služby sv. Františka i ten, co se snaží se svým životem něco dělat a k tomu si potřebuje občas vyprat nebo se vykoupat, jenže neměl kam umístit svého psa.

Plzeň chce řešit nedostatek místa v noclehárně pro bezdomovce, postaví nové centrum služeb za 120 milionů

Západočeskou metropoli trápí nedostatečné kapacity služeb pro bezdomovce. V místě, kde Městská charita Plzeň provozuje noclehárnu, začne příští rok stavba Centra služeb pro osoby bez přístřeší za celkem 120 milionů korun, přičemž přes 77 milionů...

Kapacita noclehárny Domova sv. Františka činí 45 lůžek. Kvůli pandemii koronaviru opustili od takzvané teplé židle, kterou využívaly až tři desítky lidí, čímž vznikla doslova mačkanice. Přesto jsou tam ochotni udělit výjimku. „Pokud jsou zájemci v řádu jednotek, tak jsme je ochotni přijmout. Ale rozhodně se nechceme dostat do stavu jako tomu bylo v předchozích letech, kdy jsme tu opravdu měly desítky lidí jen na té teplé židli,“ uvedl Gërbani

Zima je dle jeho slov zatím mírná a noci nebyly dlouhodoběji výrazně chladné, přesto mají plnou kapacitu už několik týdnů. „Plno je každý den, plus máme zhruba 21 lidí ubytovaných na dvou různých komerčních ubytovnách. Náklady nám proplácí město,“ doplnil Gërbani.

V případě mrazů má město plán na zbudování teplého stanu s kapacitou 70 osob, který by mohl sloužit jako nízkoprahové denní centrum i jako noclehárna. Stan by v tomto případě stál v areálu charity v Cukrovarské ulici. Pokud to covidová situace umožní, přiklonilo by se město raději k autobusové hale v areálu DEPO 2015, která se osvědčila právě minulý rok.

Plzeňské evakuační centrum pro bezdomovce využívalo v mrazivým dnech 70 osob

Deset nejmrazivějších dní a nocí fungovalo v prostorách multikulturního areálu DEPO2015 evakuační krizové středisko pro lidi bez domova. Jeho cílem bylo poskytnout úkryt před mrazy lidem bez domova i jejich psům. Již od první noci kapacita lůžek...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Šlouf

Štítky bezdomovci, Plzeň, zima, noclehárna, mrazy, Domov sv. Františka, domov, pes, ubytovna, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezdomovci mohou na noclehárnu i se svými psy, před Domovem sv. Františka vznikly nové kotce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.