Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňské evakuační centrum pro bezdomovce využívalo v mrazivým dnech 70 osob

Deset nejmrazivějších dní a nocí fungovalo v prostorách multikulturního areálu DEPO2015 evakuační krizové středisko pro lidi bez domova. Jeho cílem bylo poskytnout úkryt před mrazy lidem bez domova i jejich psům. Již od první noci kapacita lůžek a teplých židlí v krizovém středisku nedostačovala, neziskové organizace zajišťující provoz centra proto soustavně navyšovaly kapacitu pomoci o tzv. teplé židle. Denně zařízení využívalo 70 osob bez domova. 

„Zájem o evakuační krizové středisko, stejně tak i o Domov sv. Františka ze strany lidí bez domova, byl v uplynulých velmi mrazivých dnech enormní. Denně střediskem v depu prošlo zhruba 60 až 70 lidí, kterým byly přes den nabídnuty služby nízkoprahového centra a přes noc ubytování, včetně možnosti mít u sebe své psy. Díky intenzivní spolupráci města Plzně a poskytovatelů sociálních služeb se nám podařil splnit hlavní cíl, aby nedošlo k žádnému úmrtí člověka bez domova na ulici," informoval iniciátor záměru David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Během provozu ani v jednom ze zařízení nedošlo k žádnému závažnějšímu incidentu. Naopak se sociálním pracovníkům podařilo s mnoha klienty navázat intenzivnější kontakt a řešit jejich problémy, které se týkaly zejména absence dokladů, zdravotního stavu, zaměstnání, partnerských vztahů, ubytování. „Osobně udělám maximum, abychom pokračovali v takto skvěle nastavené spolupráci,“ doplnil radní David Šlouf. 

„Pro klienty jsme zajistili čtyřiadvacetihodinový provoz střediska, nemuseli tedy trávit mrazivé dny venku. K dispozici měli teplý čaj a kávu. Lidé bez domova ocenili to, že měli kde strávit tyto pro ně složité dny a nabízeli nám pomoc se zajištěním provozu centra,“ popsala Michaela Stehlíková, ředitelka organizace Společnost TADY A TEĎ. Kromě zmíněné organizace se na provozu podíleli Člověk v tísni, Ulice a spolek Ponton a také studenti vyšší odborné školy se zaměřením na sociální oblast a bezpečnost obyvatelstva.

„Pro potřeby evakuačního střediska se nám v součinnosti s odborem sociálních služeb podařilo zajistit i zdravotnický personál, který každý den poskytoval klientům potřebné ošetření ran a jinou zdravotnickou péči,“ připomněla náměstkyně Eliška Bartáková (ANO), do jejíž gesce spadá oblast sociálních služeb.

„Domov svatého Františka byl v těchto mrazivých dnech na hraně svých kapacit, nízkoprahové denní centrum navštěvovalo okolo 70 lidí denně, na noclehárně bylo ubytováno každý den okolo 40 osob, těm, na něž již nezbylo lůžko, byla nabídnuta možnost tzv. teplé židle. Dále kolegové z Domova sv. Františka zajistili dalších cca 27 ubytovacích kapacit mimo dané zařízení,“ doplnila náměstkyně Eliška Bartáková.

„Na území města Plzně žije přímo na ulici zhruba 450 lidí. Všem těm, kteří o naši pomoc stáli, jsme dokázali poskytnout v mrazivých dnech střechu nad hlavou, ostatním lidem bez domova, kteří i přes veškerou nabídku odmítají jakoukoliv pomoc a zůstávají na ulici, zajistili terénní pracovníci Městské charity Plzeň, ve spolupráci s humanitárním skladem Diecézní charity, potravinové balíčky, ošacení, spacáky i deky a pravidelně je kontrolovali,“ uvedl David Šlouf.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky bezdomovci, centrum pro bezdomovce, mrazy, DEPO2015, azyl, bezdomovec, židle, domov, Plzeň, ODS, ANO 2011, Člověk v tísni, Městská Charita Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské evakuační centrum pro bezdomovce využívalo v mrazivým dnech 70 osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.